Statusna pitanja Albanaca trebalo bi urediti na isti način kao i za druge nacionalne manjine u Srbiji, ocena je ministra Milana Markovića nakon prvog razgovora sa novizabranim predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca profesorom Galipom Bećirijem.

– Želimo da Albanci imaju sve što je garantovano Ustavom i zakonima, kao i da imaju uslove za život iste kao ostali – rekao je Marković. On istakao je da je sastanak bio jako važan i da je bilo reči o najkrupnijim problemima, koji će biti rešavani zajedno sa Nacionalnim savetom Albanaca.

Posebno je konstatovano da postoji dugogodišnji problem što učenici osnovnih i srednjih škola nemaju sve udžbenike, ne priznaju se diplome studentima Univerziteta u Prištini, a traže i otvaranje fakulteta na albanskom jeziku u Bujanovcu. Napominjući da su za Srbiju neprihvatljive diplome sa oznakom Republika Kosovo, predsednik Koordinacionog tela najavljuje da će od septembra biti postavljeni prosvetni inspektor i savetnik za nastavu na albanskom jeziku. U perspektivi se očekuje i otvaranje fakulteta u Bujanovcu, jer odavno postoji inicijativa da se otvori Učiteljski fakultet.

– Koordinaciono telo je zajedno OEBS-om u Srbiji uradilo studiju izvodljivosti za visoko školsko obrazovanje u Preševu i Bujanovcu. Radne grupe će biti formirane u roku od mesec dana i očekujemo da do septembra počne vrlo konkretan rad, kako bi u razumnom roku došli do otvaranja takvih ustanova – precizirao je Marković.

– Stanje u obrazovanju je teško, a ministar Marković je dao podršku i obećao da će u narednom periodu pomoći u rešavanju tih problema, čime uspostavljamo prve partnerske korake u zajedničkom radu – rekao je Bećiri.

Milan Marković je razgovarao i sa predsednikom opštine Preševo Ragmijem Mustafom o realizaciji planiranih projeka koje podržava Kooordinacino telo u ovoj opštini.

 

Sporan pečat na kosovskim diplomama

Država Srbija ima problem sa diplomama koje su Albanaci stekli u Prištini. Na njima nema pečata UMNIK-a, već samo naziv i pečat Republika Kosovo i to pitanje i dalje ostaje otvoreno – rekao je ministar Marković, naglašavajući da će od septembra problemi u obrazovanju početi u ovom regionu da se rešavaju konkretno i efikasno, bez bilo kakve improvizacije, obzirom da se radi o perspektivno važnom pitanju, sa ciljem brže integracije Albanaca u sve strukture državne uprave i posebno obrazovanja. V. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari