Kopali, pa oštetili Savski nasip: Može da bude ugroženo više od 100.000 ljudi 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Članovi neformalnog udruženja građana „Za naš kej“ nedavno su uočili nova oštećenja Savskog nasipa u vidu pukotina duž bedema koje su, kako navode, nastale prilikom nezakonitog kopanja za potrebe novog splava Korzo. Ističu da to narušava bezbednost nasipa i bezbednost prolaznika.

Od samog početka bedema pa do kraja nasipa, do splava Korzo, može se videti zatrpan kanal, a članovi Udruženja tvrde da je to nastalo prilikom dovođenja struje ovom splavu. Članovi ovog udruženja više puta su ukazali nadležnima da vlasnici splavova koriste i nezakonito narušavaju ovaj nasip.

Branislav Tomić iz Udruženja „Za naš kej“ za N1 precizira da su za oštećenje nasipa saznali pre dva dana kada su nakon prijave građana izašli na teren, te da su sve prijavili nadležnim službama.

„Videli smo da je rov prokopan od tog splava preko nasipa pa na drugu stranu do strujnog stuba na kom je transformator. Odmah smo prijavili nadležnom vodno-privrednom preduzeću Srbije vode u čijoj nadležnosti je briga za ovaj nasip i za celo ovo vodno zemljište. Oni su, moram da priznam, odmah izašli na teren, dva čoveka s kojima sam ja pričao, kada su videli o čemu se radi, rekli da je ovo krivično delo i da tu nema nikakve dileme. Ja sam odmah prijavio i policiji, usmeno sam se raspitao od policije, potvrdili smo tvrdnju da su oni izašli na lice mesta, međutim mi nemamo nikakvu povratnu informaciju šta je urađeno, da li su oni podneli krivičnu prijavu itd, što su po službenoj dužnosti obavezni da urade za ovakve stvari“, kaže Tomić.

Aleksandra Smiljanić iz Udruženja „Savski nasip“ za N1 ističe da kopanja kroz nasip smanjuju njegovu odbrambenu moć i oštećuju ga.

„Njegova osnovna uloga je da brani Novi Beograd od poplava. U neposrednoj blizini živi preko 100.000 ljudi. I ovaj nasip brani sve te ljude. Nadležni bi trebalo da održavaju nasip i da ga štite od ovakvih krivičnih dela, međutim to nadležni ne rade već duži niz godina“, kaže ona, ističući da su prve prijave kopanja na nasipu prijavljivali još 2018. godine i da do danas ništa nije urađeno po tom pitanju.

„Niti su podnete krivične prijave od strane nadležnih, niti je nasip saniran. Na nasipu se nalazi veliki broj bušotina, mi smo prebrojali preko 40 koje su potpuno nelegalno napravljene, ne mogu ni da se naprave legalno zato što je zabranjeno bušiti nasip, ali do danas nadležni nisu sanirali nasip, niti planiraju da ga saniraju“, kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari