Magna carta libertatum (Velika povelja slobode), jedan od najvažnijih istorijskih dokumenata za razvoj demokratije u svetu, biće ponuđen uskoro na aukciji u Njujorku, a očekuje se da će se prodati po ceni od 20 do 30 miliona dolara, iako je prvobitno otkupljen za nešto više od osam miliona dolara, javljaju američki mediji.

Magna carta libertatum (Velika povelja slobode), jedan od najvažnijih istorijskih dokumenata za razvoj demokratije u svetu, biće ponuđen uskoro na aukciji u Njujorku, a očekuje se da će se prodati po ceni od 20 do 30 miliona dolara, iako je prvobitno otkupljen za nešto više od osam miliona dolara, javljaju američki mediji. Originalni dokument napisan je 1215. godine u Engleskoj, ali je kao zakon „dovršen“ i usvojen tek 1297. Trenutno postoji 17 kopija, a prvi put u istoriji će jedna od njih biti ponuđena na prodaju.

Šest vekova u vlasništvu jedne porodice

Dokument je stigao u Sotbi posredstvom fondacije milijardera i bivšeg predsedničkog kandidata, Rosa Peroua. Fondacija je otkupila dokument od jedne engleske porodice koja je bila vlasnik Povelje punih šest vekova. Magna karta je u poslednjih 20 godina bila postavljena u Američkom nacionalnom arhivu pored Deklaracije o nezavisnosti i Ustava. Dejvid Reden priznaje da Nacionalni arhiv priželjkuje da uvrsti taj dokument u svoju kolekciju, ali dodaje da se novac koji se troši na ovakve stvari nalazi u rukama privatnika. „Jedna od najtežih odluka za nas je da stavimo cenu na nešto što je praktično neprocenjivo. Ali, to moramo da uradimo i u ovom slučaju i očekujemo da će se Magna karta prodati.

Elegantno napisan na latinskom i izvanredno očuvan dokument izazvao je oduševljenje kod Dejvida Redena, iz Sotbija, koji će organizovati aukciju. „Većina ideja, koje mi shvatamo kao naše nacionalno pravo, zapravo je zapisana davno u ovom dokumentu“, podseća on. Original Velike povelje napisan je za vreme vladavine engleskog kralja Džona 1215. godine, koga su podanici ironično zvali „Jovan Bez Zemlje“. Kasnije, 1297. godine, dokument je prepravljen pod vladavinom kralja Edvarda Prvog. U Povelji je zapisan jedan od fundamentalnih osnova demokratije, a to je da nijedan čovek ne može biti iznad zakona. Prvobitna ideja dokumenta je bila da se zaštiti tek stasalo građanstvo u srednjovekovnoj Engleskoj, ali je Povelja postala osnov za većinu principa na kojima su zasnovani zakoni i Ustav SAD.
„Magna karta je predak naših najznačajnijih dokumenata na kojima se zasniva sloboda nacije, odnosno Deklaracija o nezavisnosti, Ustav SAD i Povelja o pravima. Takođe, taj dokument ima ogromnu važnost za SAD koje su zasnovane na engleskom pravnom sistemu“ objasnio je Reden. U toku 13. veka Magna karta je bila revidirana, a svaki put bi se pravile nove kopije koje su bile distribuirane po Kraljevstvu. Istoričari misle da je original iz 1215, na kojem je bio i pečat kralja Džona, uništen. Većina kopija se i dalje nalazi u Engleskoj, s jednim izuzetkom. „Postoji 15 kopija u Engleskoj, jedna u Australiji i jedna u SAD koja će i biti ponuđena na prodaju, što će biti prvi put u 700 godina da se Magna karta nudi na aukciji, a po svemu sudeći to će biti i poslednji put“, smatra Dejvid Reden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari