Nova faza u diplomatskim naporima da se privoli Iran da zamrzne svoje nuklearne aktivnosti počela je juče razgovorima između šest svetskih sila, pet članica Saveta bezbednosti UN plus Nemačka i predstavnika Irana u Ženevi. Visoki američki diplomata Vilijam Berns, inače poznavalac prilika na Bliskom istoku koji je učestvovao u sličnom samitu prošle godine tokom mandata Buša, sastao se juče u „četvoro oči“ sa iranskim predstavnikom Saedom Džalilijem.

Iako nisu objavljeni detalji razgovora, analitičari ovakav direktan susret zvaničnika dveju zemalja tumače kao konkretan dokaz angažovanja Baraka Obame ka Iranu. Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed el Baradej javno je izjavio da je Teheran na pogrešnoj strani zakona i da bi trebalo da otkrije sve detalje vezane za nedavno otkriveno nuklearno postrojenje.

Diplomate upućene u pregovore unapred su bili pesimistični povodom uspeha ove diplomatske ofanzive. Sumnjalo se da će SAD tako lako ostaviti po strani svoj prvi izbor – uvođenje novih sankcija Teheranu koje predviđaju zabranu uvoza u Iran obrađenih petrolejskih proizvoda. Takva zabrana bi, smatraju stručnjaci, znatno oslabila iransku energetsku industriji. S druge strane, američki saveznici za pregovaračkim stolom, kao što je šef francuske diplomatije Bernar Kušner smatraju da bi sankcije predstavljale veliku opasnost, koja bi pogodila siromašan narod. Oni optimistični, nadaju se da će ovi pregovori otvoriti vrata za nastavak dijaloga sa Iranom.

Razgovore unutar odaja vile iz 18. veka na jezeru Leman blizu Ženeve je otvorio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana i glavni iranski pregovarač Džalili. Vidno raspoložen uoči sastanka Džalili je dao uveravanja da ima „pozitivan“ stav prema pregovorima, dok je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad rekao da će njegova zemlja izaći sa ovog sastanka „bez ikakve štete“. Očekuje se da će pregovori biti teški, pogotovo imajući u vidu da pregovarači imaju različite ciljeve. Dok velike sile žele da od Irana dobiju garancije da je njegov nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe, Iran je ranije saopštio da želi da govori o nuklearnim pitanjima uopšte, a ne posebno o svom programu. Pojedini analitičari očekuju da se SAD ipak na kraju pridruže Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Rusiji i Kini u nastojanjima da se Iranu ponudi prerađena verzija nečega što mu je nuđeno ranije: sporazum kojim bi bila zamrznuta opcija sankcija ukoliko Iranci zamrznu svoje aktivnosti obogaćivanja urana. O sličnom predlogu Iranci ranije nije su hteli ni da čuju. „Ideja je pokušati učiniti mogućim nešto što je do sada bilo nemoguće“, izjavio je jedan diplomata.

Francuska i Rusija, kažu upućeni, će verovatno za pregovaračkim stolom izneti još jedan predlog:plan o snabdevanju Irana nuklearnim gorivom, koje bi mogao da koristi za svoje nuklearne reaktore ali pod nadzorom međunarodnih posmatrača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari