Koraks za Danas povodom 91. rođendana: Vlast je moja inspiracija 1Gradimir Smuđa

Danasov karikaturista Predrag Koraksić Koraks danas proslavlja 91. rođendan. Više od 70 godina Koraks stvara ilustracije za koje, kako kaže, inspiraciju nalazi u trenutnoj političkoj sceni.

„Svakodnevno dobijem neki šlagvort od ove vlasti da bih napravio svoj komentar. Oni su neumorni da me snabdevaju sa idejama, čim oni nešto naprave uvek imam neku ironičnu reakciju, neku metaforu koju pretopim u crtež, tako da mi oni pomažu, oni su moja inspiracija“, ukazuje Koraks.

S obzirom da je njegova stvaralačka karijera započela jako davno, pre 70 godina dok je komunistička vlast bila u svom usponu, Koraks objašnjava da postoji velika razlika između njegovog rada na početku i sada.

Tada nije sve bilo „transparentno“ kao danas, kako on navodi, te je sve gledao „kroz ključaonicu“, odnosno, nije se moglo protumačiti šta se dešava unutra, u samoj partiji.

„Sve sam gledao kroz ključaonicu i tako sam i komentarisao, a tek kasnije kada sam bio na kafi kod predsednika Srbije Milana Milutinovića, kome je baš tad isticao mandat, sam shvatio šta su oni mislili o mojim karikaturama, ali i šta se dešavalo iza te zavese. On mi je ispričao neke stvari, to je bila potpuno drugačija situacija, nije bilo jednostavno, imao sam suđenja napade. Veoma se razlikuje, sada je mnogo transparentnije, mogu mnogo više da saznam o čitovoj stvari što se desilo unutra“, kaže Koraks.

Dodaje da je ranije stvarao na osnovu svog instikta, koji ga je terao da komentariše i da pronađe neku ideju koja je adekvatna za trenutnu situaciju.

Karikaturista Gradimir Smuđa je povodom Koraksovog rođendana napravio ilustraciju, koju možete videti na početku ovog teksta.

Ovim povodom je uputio i svoju čestitku, koju prenosimo u celosti.

„Dragi Dražo,

DANAS nam je divan dan, našem Koraksu 91-vi rođendan!
Živeo i srećno Vam bilo! . .

Pozdrav bastionu slobodne misli!

Gradimir“

Koraks decenijama karikature objavljuje u listu Danas i na našem portalu, a galeriju njegovih dela možete pogledati OVDE.

Redakcija Danasa želi Predragu Koraksiću Koraksu srećan rođendan 🥳

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari