Konferencija „Privrede Koreje i Srbije: Putevi za moguću saradnju i podelu znanja i iskustava“ biće održana danas u Beogradu. Organizatori, Ambasada Republike Koreje i Centar za visoke ekonomske studije (CEVES) iz Beograda, najavili su da će na konferenciji govoriti, pored ostalih, Kori Udovički, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne i lokalne uprave, i Deheng Kim, predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji.


Iz Seula su tim povodom došli Gongpil Čoi, viši savetnik u Korejskom institutu za finansije (KIF), Sang Đjon Li, profesor Univerziteta Kukmin i saradnik Ekonomskog instituta multinacionalne korporacije Samsung, te Čan-kil Park, predstavnik Korejske agencije za promociju trgovine i ulaganja (KOTRA). Ambasador Republike Koreje u Srbiji Doun Li, takođe jedan od govornika, za Danas je kazao da dve zemlje imaju mnogo sličnosti u privrednom razvoju. „Koreja je pretrpela dosta zbog velike krize 1997, pošto je prethodno uspela da iz osnova obnovi privredu razorenu tokom Korejskog rata između 1950. i 1953. Konferenciju organizujemo kako bi podelili iskustva u vezi sa krizom i njenim prevladavanjem, kao i da predstavimo kako smo uspeli da utvrdimo naše politike u industriji i finansijama“, kazao je Li.

Ambasada je, u saradnji sa partnerima iz Srbije, ranije organizovala seminar iz oblasti obrazovanja, podseća ambasador Li. „To je bila prilika za podrobnije upoznavanje sa korejskim obrazovnim sistemom i politikama u toj sferi. Prošlog meseca smo organizovali seminar „Izgradnja poverenja na Korejskom poluostrvu i na Balkanu“, koji je bio veoma koristan kako za naše dve države, tako i akademske radnike i stručnjake u njima“, ističe ambasador.

„Mi smo pre šezdesetak godina bili siromašna zemlja, ali smo uspeli da razvijemo ekonomiju, koja je trenutno 15. u svetu, da postignemo finansijsku stabilnost i obezbedimo demokratiju koja igra važnu ulogu u savremenom društvu. U ostvarivanju tih ciljeva smatramo da savremena Koreja, kao srednja sila, poseduje potencijal da deli vlastita iskustva sa ostalim državama srednje veličine u svetu. Čvrsto verujem da je u tome Srbija veoma dobar partner“, objašnjava Li.

On podseća da je nekoliko korejskih kompanija investiralo u privredu Srbiji. „Jedan od najvećih investitora je Jura korporacija, koja zapošljava preko 5.000 radnika, a takođe postoje mogućnosti za dalja ulaganja. Očekujemo skoro otvaranje kancelarije KOTRA koja će biti korisna kako za korejske tako i za srpske kompanije u osnaživanju i unapređenju saradnje i trgovinske razmene“.

Srpski u Seulu

„Na seulskom Univerzitetu Hankuk za strane studije postoji katedra za srpski jezik i sa zadovoljstvom bismo otvorili odsek za korejski jezik na univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Naša bilateralna saradnja je čvrsta i plodna. Uveren sam da ćemo nastaviti sa njenom izgradnjom u godinama koje dolaze“, kaže ambasador Li.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari