Na 24 sednici Skupštine opštine u Golupcu koja je zakazana po hitnom postupku zbog donošenja Akcionog plana za zapošljavanje,odbornici su većinom glasova usvojili ovaj plan kao i predlog budžeta za narednu godinu po kome su prihodi 136 miliona dinara, i kako je u raspravi rečeno, najveći deo sredstava iz opštinske kase izdvojiće se budžetskim korisnicima,mesnim zajednicama,za investicije,socijalna davanja kao i za razvoj kulture i sporta.

Mere aktivne politike zapošljavanja koje su usmerene ka unapređenju zaposlenosti realizovaće se kroz budžetski fond za zapošljavanje zašta je iz opštinske kase izdvojeno 51 odsto od ukupnih sredstava. Obnavljanjem proizvodnje i dolaskom novih vlasnika postojećih firmi na ovo područje u narednoj godini očekuje se pomak u zapošljavanju novih radnika.

-Izvršene su korenite promene u planiranju budžeta za narednu godina i ova loklana vlast vodiće veću brigu o mladima koji su prioritet u opštini Golubac. U konstruktivnoj raspravi prihvatili smo i nekoliko amadmana podnetih od strane opozicije,što je jedan pomak u radu Skupštine opštine, a sve to u interesu naših građana. U godini koja dolazi,očekujemo pravu ekspanziju kada je u pitanju razvoj ovog kraja jer će početi realizacija nekoliko kapitalnih projekata kao i pokretanju proizvodnje u sadšnjim proizvodnim pogonima u Braničevu,Maleševu i Golupcu. Zapošljavanje je jedan od važnih pitanja što je i dokaz zakazivanja ove sednice po hitnom postupu na kojoj smo usvojili Akcioni plan zapošljavanja,jer desetak novih radnih mesta po ovom planu kao i oko 170 u drugim pogonima,za našu malu opštinu je od velikog značaja,naglasio je predsednik SO Golubac, Dragan Furunović.

„Budžet opštine Golubac je jedan od najmanjih u Srbiji koji je planiran na 136 miliona dinara od kojih su 67 miliona transferna sredstva iz Republike Srbije. Od nove godine očekuje se i povećanje sredstava od poreza na Fond zarada,jer očekujem obnavljanja proizvodnje fabrike keksa u Braničevu i dolazak kompanije ,,Lafarž“na ove prostore“.

Za praćenje projekata EU izdvojeno je oko 3 miliona dinara,jer u narednoj godini se očekuje realizacija nekoliko razvojnih projekata u oblasti turizma. Posle skoro dve decenije zastoja, naredne godine otvara se granični prelaz Usije-Nova Moldava u Rumuniji, kao i početak radova na revitalizacije Golubačke tvrđave.

-Izdvojili smo 500 hiljada dinara kao učešće za početak rada preduzeća ,,Golubačka tvrđava“,to je možda veliki iznos,ali da bi se projekat rekonstrukcije Golubačke tvržave mogao realizovati,potrebno je da ima neko odgovoran da vodi brigu o toj investiciji,vrednu 6,5 miliona evra,dodao je Pajkić.-Za razna socijalna davanja izdvojili smo 2 miliona dinara,jer na osnovu sadašnje teške materijalne situacije u većini naših domaćinstava, su mala sredstva. Nastojaćemo da u toku godine ta sredstva povećamo,jer smo uveli plaćanje 50 odsto troškova prevoza učenicima srednjih škola i studentima a povećali smo i sredstava sa 15 na 20 hiljada dinara za novorođene bebe. Za ponovno aktiviranje agrarnog fonda izdvojili smo 500 hiljada dinara,to su mala sredstva, ali ipak želimo da pomognemo našim poljoprivrednicima da ublaže tešku krizu u agraru. Jedna novina, su sredstva koje izdvajamo za rad Doma zdravlja Golubac,reč je od 1,2 miliona dinara, ako ima potrebe u toku godine ona mogu biti veća, to će doprineti do ova zdranstvena ustanova pruža kvalitetniju i stručnu medicinsku uslugu našim građanima. Izdvojili smo dovoljno sredstava Direkciji za izgradnju koja će biti nosilac investicija u oblasti infrastrukture kao i na izradi projekata koji će se realizovati sredstvima lokalne samouprave i fondova Evropske unije, istakao je predsednik opštine Golubac,Zoran Pajkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari