Zakon o državnim službenicima predviđa da su i zaposleni u organima čije članove bira Narodna skupština državni službenici, a među njima je Regulatorno telo za elektronske medije, odnosno bivši RRA, te je novi Zakon o elektronskim medijima samo usklađen sa time, ističu za Danas u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave povodom pisanja Danas da je ministarka Kori Udovički insistirala da zaposleni u RRA kao nezavisnom telu zakonom dobiju status državnih službenika.

Oni dodaju, dakle, da to nije nešto novo što je nametnula resorna ministarka, već da je samo reč o usklađivanju zakona. Prema njihovim rečima, neka nezavisna tela već primenjuju taj zakon na svoje zaposlene, ali to ne znači da zaposleni u tim organima imaju potpuno jednak status kao državni službenici.

„Na pitanje da li treba da se sva podzakonska akta koja se primenjuju na državne službenike u državnoj upravi, primenjuju i na njih, na primer odredbe u vezi sa sprovođenjem konkursa i donošenjem kadrovskog plana, Zakon o državnim službenicima već pravi proceduralne razlike između državnih službenika koji rade u državnoj upravi i onih koji rade u sudovima, stručnoj službi Narodne skupštine i drugim organima čije članove bira Narodna skupština“, objašnjavaju u ministarstvu koje predvodi Kori Udovički.

Podsetimo, zaposleni u Regulatornom telu za elektronske medije, odnosno nekadašnjoj Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA), nedavno usvojenim Zakonom o elektronskim medijima, dobili su status državnih službenika, iako to dosad nisu bili, jer je reč o nezavisnom regulatornom telu.

Predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Goran Karadžić rekao je pre nekoliko dana za Danas da su oni „iznenađeni ovim rešenjem“, kao i da je ta odredba ubačena u zakon desetak dana pre nego što je on usvojen na Vladi Srbije. On je najavio da će tim povodom razgovarati sa predstavnicima Ministarstva državne uprave, a da nije isključeno u krajnjem slučaju ni pokretanje inicijative Ustavnom sudu za ocenu tog člana Zakona o elektronskim medijima, „kako bi pokušali da zaštite nezavisnost regulatora“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari