Više desetina građana protestovalo je u subotu na lokalitetu Kladenčište pored Bele Palanke, na trasi Koridora 10 u izgradnji prema bugarskoj granici, zbog odluke Republičkog zavoda za zaštitu spomenika da se ranohrišćanska bazilika zatrpa zbog izgradnje auto-puta.

Okupljeni su kazali da su se organizovali preko društvenih mreža i naglasili da njihova želja nije da se zaustavi izgradnja Koridora 10, već isključivo da se sačuva vredna bazilika iz petog veka. Među okupljenima su primećeni direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika Elenom Vasić Petrović i direktor Turističke organizacije Niš Uroš Parlić.

Republički zavod za zaštitu spomenika nedavno je doneo odluku da se Koridorima dozvoli da konzerviraju i zatrpaju baziliku zbog izgradnje auto-puta. U obrazloženju se navodi da je odluka doneta jer niški Zavod za zaštitu spomenika nije podneo zahtev da se bazilika upiše u kulturna dobra, zbog čega ona nije pravno zaštićena, te „nije bilo druge mogućnosti do da se dozvoli da auto-put pređe preko nje“.

U niškom Zavodu su kazali da su protiv ovakve odluke republičkog Zavoda pokrenuli spor pred Upravnim sudom, pošto su sve uradili po zakonu i utvrđenim procedurama, za šta poseduju dokumentaciju. Oni su precizirali da su tri godine uzaludno vodili prepisku sa Republičkim zavodom u vezi sa nadležnošću nad bazilikom, te da nije bilo neophodne koordinacije da se problem reši.

Zatrpavanje bazilike osudilo je Društvo arheologa Srbije. Arheolog Toni Čerškov upozorio je da je baziliku tehnički nemoguće samo zatrpati, te će ona biti uništena, a pojedini francuski stručnjaci su objasnili da se zbog tako važnih nalazišta u Evropi izmeštaju putevi. Patrijarh srpski Irinej takođe se javno oglasio protiv zatrpavanja bazilike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari