Bošnjačko nacionalno veće (BNV) pokrenulo je pred Ustavnim sudom Srbije postupak protiv grada Novog Pazara „zbog nezakonite odluke o budžetu“. Kako navode, to je „jedina lokalna samouprava u Sandžaku koja od 2009. godine uskraćuje svojim građanima bošnjačke nacionalnosti sredstva predviđena za zaštitu i unapređenje njihovih individualnih i kolektivnih prava“.

Istovremeno, BNV je odbacilo tvrdnje koje je na konferenciji za novinare uzneo novopazarski gradonačelnik Meho Mahmutović. On je rekao da je zgrada u kojoj se nalazi BNV vlasništvo grada, da je nezakonito dodeljena i da je sudskom odlukom vraćena gradu.

– Naša zgrada je nezakonito dodeljena BNV, a nakon toga je tadašnji predsednik IO BNV Esad Džudžo na nju okačio tablu svoje privatne nevladine organizacije, Centar za bošnjačke studije (CBS) iz Tutina. I onda je BNV plaćalo zakup te zgrade CBS. Sudskom odlukom zgrada nam je vraćena, ali smo odlučili da ne tražimo iseljenje BNV, jer je to institucija od nacionalnog značaja. Umesto toga ćemo izračunati koliko će morati da nam plaćaju kiriju, pa ćemo to kompenzovati na ime sredstava koje lokalna samouprava treba da izdvaja za finansiranje BNV – naglasio je novopazarski gradonačelnik.

Esad Džudžo je odbacio ove tvrdnje kao neistinite, jer je „CBS koristio besplatno samo jednu prostoriju u BNV za biblioteku“.

Zgradu u novopazarskoj glavnoj ulici Skupština opštine Novi Pazar dodelila je 1994. godine tadašnjem Domu kulture „kao zamenu nepokretnosti“. Za zgradu u gradskom parku u kojoj se nalazi Narodna biblioteka „Dositej Obradović“, Dom kulture je dobio zgradu koju koristi BNV za rad. Sve do 2004. godine u tom prostoru nalazila se prodavnica nameštaja, od koje je vlasnik ubirao dobru zakupninu. Te godine Izvršni odbor SO Novi Pazar (vreme vlasti SDA) odlučio je da zgradu dodeli BNV na trajno korišćenje bez naknade.

Tablu na kojoj je pisalo „Ured BNV“ zamenila je tabla CBS 2008. godine i tako je bilo sve do 2010. godine. Ugovor o zakupu između CBS i opštine Novi Pazar zaključen je krajem juna 2008, kada se već znalo da je SDA izgubila vlast i petnaestak dana pre primopredaje. Krajem maja 2010. godine Osnovni sud u Novom Pazaru doneo je presudu da je ugovor „ništavan i da ne proizvodi pravno dejstvo“. U obrazloženju presude navodi se da je ugovor zaključen na neodređeno vreme, da nije određena zakupnina i da uz zaključenje nije tražena saglasnost Direkcije za imovinu Srbije. Odluku Osnovnog suda, u novembru iste godine, potvrdio je Apelacioni sud u Kragujevcu.

BNV sada u zgradi koristi prostor od 600 kvadratnih metara koji pripada gradu.

Pravobranilaštvo: BNV nezakonito u zgradi

U Gradskom javnom pravobranilaštvu kažu da BNV od 2010. godine bez ikakvog pravnog osnova koristi prostorije. – I kada je zgrada dodeljena BNV 2004. godine, prekršen je Zakon o imovini u svojini Republike Srbije koji je donedavno važio. Na osnovu tog zakona bez saglasnosti Direkcije za imovinu objekat nije mogao da bude prenet iz vlasništva opštine u vlasništvo BNV – objašnjava javna pravobraniteljka Dženana Hamidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari