Noel Foržar, nekadašnji predsednik kompanije EADS koja, između ostalog, proizvodi avione Erbas i koja zapošljava desetine hiljada osoba u Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji je u sredu, 28. maja, zadržan u pritvoru posle ispitivanja od istražnih organa. Noel Foržar i još nekoliko visokih rukovodilaca EADS su između 9.

Noel Foržar, nekadašnji predsednik kompanije EADS koja, između ostalog, proizvodi avione Erbas i koja zapošljava desetine hiljada osoba u Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji je u sredu, 28. maja, zadržan u pritvoru posle ispitivanja od istražnih organa. Noel Foržar i još nekoliko visokih rukovodilaca EADS su između 9. i 29. novembra 2005. masovno prodavali svoje akcije EADS koje su se visoko kotirale na berzi pre nego što je javnost obaveštena o kašnjenju proizvodnje „erbasa 380“ i drastičnom padu vrednosti akcija. Zbog kašnjenja u proizvodnji otpušteno je tom prilikom više hiljada zaposlenih. Tako su rukovodioci ostvarili veliku zaradu dok su se mnogi zaposleni našli na ulici.
Nakon što je slučaj otkriven u novembru 2006. Foržrar je morao da napusti mesto predsednika kompanije dobivši od kompanije, prema ugovoru, odštetu od deset miliona evra! U isto vreme je otvorena istraga protiv N.N. osobe zbog „finansijskih malverzacija“. Sredinom 2007. uprava francuskog finansijskog tržišta (AMF) – koja kontroliše i berzu, podnela je prijavu protiv rukovodilaca kompanije EADS zbog prikrivanja teškoća kompanije i ličnog bogaćenja. Prijava se između ostalog odnosila na Noela Foržara i kopredsednika iz Nemačke Tomasa Endersa, kao i na velike akcionare EADS, Arnoa Lagadera, rukovodioca istoimene kompanije i Manfreda Bišopa, rukovodioca Dajmler-Krajslera.
Pored Noel Foržara u pritvoru je od utorka, 27. maja, i jedan od bivših direktora njegovog kabineta, čiji identitet još nije objavljen. Za obojicu pritvor može da traje 48 časova, posle kojeg roka moraju da budu pušteni ili da im se pritvor produži uz zvanično pokretanje istražnog postupka.
Istraga se odvija u trenutku kada su objavljena enormna primanja pojedinih predsednika najvećih francuskih kompanija. Njihova ukupna godišnja zarada je, u nekim slučajevima, dostizala i neverovatnih 17 miliona evra! Pored opravdanosti tolikih zarada postavlja se i pitanje mogu li predsednici kompanija da prodaju akcije preduzeća kojima rukovode, jer oni doznaju pre svih drugih odlučujuće informacije koje utiču na kretanje vrednosti akcija na berzi. Z.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari