Novoimenovani načelnik Pirotskog upravnog okruga Goran Stamenović organizovao je susret s bivšim načelnicima na kojem se, uz podsećanja na minuli rad, govorilo i o budućem radu.
Prvi načelnik Neško Madić na čelu Okruga bio je od 1992. do 1998. Čestitajući Stamenoviću na imenovanju, Madić je rekao da od dobre saradnje s opštinama, ministarstvima i Vladom, zavisi i razvoj čitavog regiona.

Novoimenovani načelnik Pirotskog upravnog okruga Goran Stamenović organizovao je susret s bivšim načelnicima na kojem se, uz podsećanja na minuli rad, govorilo i o budućem radu.
Prvi načelnik Neško Madić na čelu Okruga bio je od 1992. do 1998. Čestitajući Stamenoviću na imenovanju, Madić je rekao da od dobre saradnje s opštinama, ministarstvima i Vladom, zavisi i razvoj čitavog regiona.
– Pozdravljam ovu inicijativu okupljanja prethodnih načelnika koji su svako na svoj način dali doprinos razvoju okruga. Bio je to period najtežih sankcija, kada se teško živelo, a benzin kupovao u flašama. Nama je glavni cilj bio da građanima omogućimo da taj period nekako prežive. Kada sam preuzeo dužnost ova zgrada je bila dosta ruinirana i morali smo najpre da stvorimo uslove za rad – rekao je, pored ostalog, Madić.
Posle Madića, kratko vreme na čelu Okruga bio je pokojni Dragan Pejčić, a Đorđe Mitić je bio načelnik od 1998. do 2001. godine.
– Moj mandat je bio u vreme bombardovanja i ratova i teško se radilo. Zajednička nit koja je ostala sve ovo vreme je saradnja Okruga i opština i saradnja s Vladom. Često građani smatraju da je okrug svemoćan, ali to u praksi nije tako. U narednom periodu očekujem da se definiše status okruga i on kao detaširan organ vlasti dobije veća ovlašćenja nego što ima sada, budući da građani to očekuju – rekao je Mitić.
Od 2001. do 2004. godine načelnik je bio Dragan Milosavljević, koji kaže da je Stamenović pravi izbor i da će on u svom radu pokazati svoje rezultate.
– U vreme kada sam preuzeo dužnost dosta toga se prelamalo u društvu. Najveći problem je bio da se ljudima na pravi način prenese informacija šta okrug može da učini za njih. Mislim da smo pronalazili pravu meru. To se pokazalo i u mandatu načelnice Vesne Mijalković, a očekujem da će se taj uspešan trend nastaviti i sada. Potrebno je i mnogo državničke mudrosti novog načelnika da uskladi želje i mogućnosti – rekao je Milosavljević.
Vesna Mijalković je bila načelnica od 2004. donedavno. Taj period, kako je rekla, obeležila je tranzicija, neuspele privatizacije u mnogim preduzećima i puno privrednih problema.
– I novi ustav nije predvideo postojanje okruga, ali ja verujem da neće biti problema i da će status okruga biti rešen, tim pre i što Evropska unija zagovara regionalizaciju. Verujem da će svi ti problemi biti rešeni. Okrug i faktički treba da bude detaširan organ Vlade – rekla je Mijalkovićeva.
Aktuelni načelnik Goran Stamenović, uz zahvalnost na čestitkama svojih prethodnika, rekao je da će budući rad zavisiti od lične saradnje, ali i od budućih zakonskih rešenja.
– Očekuju se izmene Zakona o lokalnoj samoupravi i usklađivanje naših sa zakonima EU. Regionalna saradnja okruga i dalje ostaje kao jedan od glavnih zadataka. Jedan od osnovnih zadataka jeste rešavanje privrednih problema i, kao što sam ranije rekao, nastojaćemo da privučemo što više investitora. Oko investicija ćemo pomoći i lokalnim samoupravama. U budućem radu pokušaćemo da otklonimo primedbe koje postoje na rad pojedinih inspekcija kako bi javnost blagovremeno bila informisana o njihovom radu – rekao je Stamenović.
Na pitanje ima li prednosti u činjenici da se okrug graniči s Bugarskom, članicom EU, bivši načelnik i bivši konzul u Bugarskoj Neško Madić je rekao da je to najveća prednost jer su u Evropskoj uniji fondovi.
– Načelnik će sve te projekte koji postoje u opštinama koordinirati i mislim da tu poziciju treba da iskoristimo – rekao je Madić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari