Iako ove godine nije dobila ni dinara iz gradske kase, „Novosadska toplana“ je ostvarila rekordnu godinu u ostvarenju realizacije projekata. U ovoj godini približili su se broju od 100.000 korisnika njihovih usluga, rekonstruisali su i proširili Toplanu Sever i izgradili su novu i rekonstruisali staru vrelovodnu mrežu u dužini od 8,5 kilometara.


– Ubedljivo smo najkomplikovaniji tehnički sistem u gradskom komunalnom sistemu, a čine ga šest gradskih rejonskih toplana, glavna razdelna stanica, vrelovodna mreža dužine 210,7 kilometara i 3.712 toplotnih stanica u objektima. Naše usluge koristi 87.344 stambena i 7.349 poslovna objekta, a toplu vodu pripremamo za 29.643 porodice. Drugi smo po veličini toplifikacioni sistem u Srbiji, ali kada se gleda koliko se građana greje preko naše mreže u odnosu na ukupnu populaciju stanovnika, onda smo ispred svih u Srbiji – kaže direktor JKP „Novosadska toplana“ Vladimir Jelić.

Uprkos teškoj finansijskoj situaciji u ovoj godini realizovali su rekordan broj projekata koji su poboljšali i modernizovali sistem, pa je, kažu, po obimu radova godina koja nam izmiče, bila investiciono najznačajnija njihova godina u odnosu na prethodnih pet.

– Rekonstrukciju i proširenje Toplane „Sever“ Novosađani su čekali 35 godina. Svake godine povećava se broj korisnika naših usluga, a zabeleženo je tri puta manje reklamacija nego prošle godine. I pored toga što su Novosađani najurednije platiše komunalnih usluga u zemlji, građani nam duguju oko 1,3 milijarde dinara, a privreda oko 700 miliona. Trudimo se da naše obaveze, i pored ekonomske krize koja je naročito pogodila energetski sektor, redovno izmirujemo. Sva dugovanja prema JP Srbijagas iz prošle godine smo izmirili kao i dugovanja EPS-u, a platili smo i 200 miliona dinara duga Panonskim elektranama odnosno Novosadskoj TE-TO – rekao je Jelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari