Korito Vidrenjaka prioritet sledeće godine u Tutinu 1Foto: Opština Tutin

Uređenje korita reke Vidrenjak, koja protiče kroz varošicu Tutin, biće prioritet u narednoj godini. O tome su se, na sastanku u Beogradu, dogovorili direktor preduzeća „Srbijavode“ Goran Puzović i predsednik tutinske opštine Salih Hot.

Poplave, koje su pre 14 dana zahvatile Tutin, pokazale su da je uređenje Vidrenjaka nizvodno, hitan posao, jer grad nije bio ugrožen „u regulisanom delu reke, već je problem nastao u nizvodnom delu“.

Iz tutinske lokalne samouprave je saopšteno da će projekat za nastavak uređenja korita Vidrenjaka uraditi preduzeće „Srbijavode“, ulanjanje svih prepreka, na tom delu, je posao opštine.

Polsednje poplave „obnovile“ su staru priču o neplanskoj izgradnji na obalama reke i bacanju otpada u njeno korito. Opštinska uprava, do početka realizacije projekta, moraće da reši problem bezakonitog zauzimanja vodoprivrednog zemljišta i podizanje nelegalnih objekata na obalama reke.

Poplava je „izbacila“ i priču o privatnoj višespratnici na samoj obali reke i sa delom temelja u njoj. I na nju je pala jedna od krivica za poplavu.

Tutinci u šali, za višespratnicu koja je tu više od devet godina, kažu „kad može Beograd, može i Tutin na vodi“.

Investitori, braća Dazdarević, su za taj objekat neophodne dozvole dobili od opštinske administracije.

Kada je zgrada „otkrivena“, ispostavilo se da je izašla iz okvira dozvoljenog, pa su na teren upućene nadležne inspekcijske službe.

Braća Dazdarević su svoj kapital, stečen u inostranstvu, uložili u poslove u Tutinu. Postali su vlasnici autobuske stanice, vlasništvo nekadašnjeg novopazarskog autotransportnog preduzeća „Sandžaktrans“. Prosror su potpuno preuredili, u ugostiteljski deo sa smeštajnim kapacitetima i autobuski sa obnovljenim linijama u lokalnom, međugradskom i međunarodnom saobraćaju.

Nastavili su sa izgradnjom stambeno-poslovnih objekata u Tutinu.

Na području tutinske opštine, pre dve sedmice, kiša je neprestano padala više od 30 sati. Palo je 120 litara po kubnom metru.

Reka je odnela i jedan žiot. U vodenoj bujici nastradalo je dvogodišnje dete iz naselja na obali reke.

Pričinjena materijalna šteta procenjuje se na 100 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari