Leskovačkim inženjerima zaposlenim u Upravi za urbanizam i Direkciji za izgradnju grada, koji se godinama ponašaju kao „država u državi“, biće oduzeti licencirani pečati, i moći će da ih koriste samo po izričitoj naredbi rukovodilaca.

Ova pretnja iz lokalne samouprave logičan je sled događaja, pošto je odavno utvrđeno da u gradu na Veternici vlada pravi urbanistički haos, s obzirom na to da je oko 5.000 objekata sagrađeno – divlje, ali ima i primera da su pojedini investitori dobijali sve papire da grade na mestima gde je to detaljnim planom bilo – zabranjeno.

Borbu protiv nerada, javašluka i korupcije najavio je gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić, koji tvrdi da je ta pojava najprisutnija u Direkciji za izgradnju i Upravi za urbanizam. „Javna je tajna da neki inženjeri zaposleni u Direkciji za izgradnju u Upravi za urbanizam poseduju privatne firme na ime svojih supruga, rođaka i prijatelja. Oni koriste privilegije, vrše pritisak na investitore da upravo njima, odnosno firmama koje su njima bliske, povere unosne poslove“, kaže Kocić. S tom konstatacijom slaže se i Jadranka Miljković, direktor Uprave za urbanizam, uz ocenu da je retko ko spreman da javno o tome govori.

Urbanistički nered prisutan je u svim delovima grada, posebno u novosagrađenim četvrtima, ali i u centru Leskovca. Ima, istina, Leskovčana koji su bili primorani da grade bez dozvole, jer su tako dolazili do „krova nad glavom“ i sada su spremni da ih legalizaciju, ali da sve bude – transparentno. U Leskovcu se otvoreno priča da je za hitno dobijanje svih papira potrebnih za gradnju dvostrpatne kuće potrebno izdvojiti 2.000 evra. Tome treba dodati plaćanje redovnih opštinskih i drugih taksi.

Centar Jablaničkog okruga trebalo bi da dobije Generalni urbanistički plan za period od 2010. do 2020. godine za šta bi iz republičkog budžeta trebalo da bude izdvojeno15 miliona dinara. To je suština sporazuma koji su nedavno potpisali ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić i gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić. Plan bi trebalo da uradi Direkcija za urbanizam i izgradnju, a rok je osamnaest meseci. Nova lokalna samouprava svesna je svih problema u urbanizmu. Zbog toga tvrde da bez obzira na ograničavanja u zapošljavanju u Gradskoj upravi i javnim preduzećima, ima posla za stručnjake koji bi sprečili „urbanistički haos“.

Falsifikovani papiri

U Leskovcu je nekoliko stambenih zgrada, koje su imale ravne krovove, dobilo novi izgled i još jedan sprat. Nažalost, bilo je i velikih nesporazuma, pa i sudskih sporenja. Stanari jedne stambene zgrade u Ulici Ilije Strele, kaže Petar Drašković, predsednik kućnog saveta, imaju sve dokaze da se njihova zgrada preuređuje uz falsifikovane dozvole i bez njihove saglasnosti. Uprkos tome ne mogu da zaustave investitora, jer je sud neefikasan!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari