Korupcija muči države Balkana koje žele da se pridruže EU, potrebno je krivično gonjenje i procesuiranje odgovornih, ocenjuje američka novinska agencija AP. U tekstu „Gde god da pogledate, korupcija prati Balkan“, AP navodi da, iako neki smatraju da je korupcija na Balkanu endemske prirode, drugi vide napredak. „Niz godina kriminal i korupcija su nailazili na malo prepreka što je sprečavalo razvoj ili gušilo njihov uticaj u jugoistočnoj Evropi“, smatra britanski novinar i stručnjak za Balkan Miša Gleni.


Gleni navodi da se to „sada menja, uglavnom zbog uslova koje je EU postavila regionalnim vladama da poprave svoje ponašanje“. Bivši i aktuelni lideri Hrvatske, Crne Gore i sa Kosova bore se protiv optužbi za korupciju, ali potresi se dešavaju i izvan njihovih granica, piše AP, navodeći kao primer Bugarsku i Rumuniju, koje su tri godine posle ulaska u EU, pod pritiskom Brisela da se odlučnije obračunaju sa korupcijom.

Optužbe protiv trojice visokih funkcionera, piše AP, „ugrozile su poverenje koje im je Zapad ukazao“. Tači je, kako navodi američka agencija, bio simbol borbe Kosova protiv Slobodana Miloševića, Đukanovića su hvalili jer se suprotstavio Miloševiću u odvajanju Crne Gore od Srbije, dok je Sanader smatran simbolom zapadnih vrednosti koji je prekinuo sa hrvatskim nacionalizmom koji je doprineo nasilnom raspadu Jugoslavije. Američka agencija ukazuje da bi Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Srbija, BiH i Kosovo mogli da imaju teškoća u ispunjavanju uslova za članstvo u EU, uzimajući u obzir njihovu reputaciju kada je reč o korupciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari