Ivan Vuković iz Preljine kod Čačka, pobednik je 35. privredno turističke manifestacije Kosidba na Rajcu. U konkurenciji od 15 takmičara na ovom nadmetanju drugo mesto osvojio je Milan Novaković iz Mrkonjić Grada u Republici Srpskoj, treće Blažo Kotlaja iz Pljevalja u Crnoj Gori i četvrto Milorad Sladojević kome je ovo bilo 14.

Ivan Vuković iz Preljine kod Čačka, pobednik je 35. privredno turističke manifestacije Kosidba na Rajcu. U konkurenciji od 15 takmičara na ovom nadmetanju drugo mesto osvojio je Milan Novaković iz Mrkonjić Grada u Republici Srpskoj, treće Blažo Kotlaja iz Pljevalja u Crnoj Gori i četvrto Milorad Sladojević kome je ovo bilo 14. učešće na Kosidbi na Rajcu, na kojoj je pobeđivao šest puta. Za novog đidiju, ili kozbašu, koji će dogodine „komandovati“ košenjem rajačkih livada izabran je Boban Paunović iz Takova kod Gornjeg Milanovca, najbolji u revijalnom delu košenja livada na starinski način, ručnim kosama.
Manifestaciju je otvorio državni sekretar Ministarstva za ekomoniju i regionalni razvoj Srbije, Goran Petković. U okviru manifestacije postavljena je izložba poljoprivredne mehanizacije za rad u brdsko planinskom kraju i ručak na livadi za kosce, koji su pripremile domaćice lokalnog udruženja Zlatne ruke, na način na koji se to nekada radilo u ovom delu Šumadije. Manifestacija se organizuje svake godine na Petrovdan i traje tri dana, a organizatori procenjuju da se tokom takmičenja okupilo na Rajcu oko 60 hiljada ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari