Predsednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor tokom jučerašnje posete Vukovaru, uoči godišnjice vojne akcije Oluja, položila je vence na spomen-obeležja na Memorijalnom groblju žrtava rata od 1991. do 1995. godine i kod masovne grobnice na Ovčari, a kod prvog belog krsta, od njih 938 na groblju, u zemlju simbolično zabola hrvatsku zastavicu.


– Ovim simboličnim činom još jednom smo dali do znanja svima i samima sebi da žrtvu branitelja Vukovara i žrtvu hrvatskih branitelja u oslobađanju Hrvatske nećemo nikada zaboraviti – rekla je Kosorova.

Gradski predstavnici Hrvatske demokratske zajednice u Zagrebu, prema rečima Kosorove, oštro će se suprotstaviti namerama da Gojko Šušak, ministar odbrane Hrvatske u vreme Oluje, ostane bez imena svoje ulice.

– Mi ćemo se žestoko tome odupreti. Ministar odbrane u ratnim godinama mora imati dostojanstveno mesto u hrvatskoj istoriji kako to i zaslužuje i niko nema pravo revidirati hrvatsku istoriju ni na kojoj osnovi. Tome ćemo se svakako suprotstaviti vodeći računa o istorijskim činjenicama. Svi treba da dobiju zasluženo mesto pa i ratni ministar obrane Gojko Šušak – rekla je Kosorova.

Gojko Šušak (1945 – 1998) bio je ministar odbrane Hrvatske od 1991. to 1998. Bio je jedan od kreatora akcije Oluja, te dugogodišnji saradnik i lični prijatelj nekadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana. Nekadašnji emigrant, Šušak je uoči raspada Jugoslavije obezbedio velike količine novca od Hrvata u Severnoj Americi za pomoć Tuđmanu i HDZ-u na prvim izborima.

Šušak je jedan od hrvatskih političara odgovornih za uvlačenje Hrvatske u sukobe u Bosni i Hercegovini, što je dovelo do izbijanja rata između bosanskih Hrvata i muslimana i stvaranja Herceg – Bosne.

Pošto je nekoliko nevladinih organizacija predložilo vraćanje imena Avenije izviđača sadašnjoj Aveniji Gojka Šuška u Zagrebu, tu su ideju podržali i predstavnici gradske četvrti Maksimir. O konačnoj promeni imena ulice odlučiće Gradska skupština Zagreba. Inicijator ove promene je Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava, koji navodi da mu je „žao što postoje svedočenja koja bivšeg ministra odbrane terete za ratne zločine“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari