Kosovo: Određen pritvor od 30 dana za osumnjičene za špijunažu 1Foto: Shutterstock/okanozdemir

Osnovni sud u Prištini odredio je danas jednomesečni pritvor dvojici osumnjičenih za špijunažu, koji su uhapšeni u Uroševcu dan ranije.

U saopštenju suda se navodi da je M.K. optužen i za krivično delo neovlašćeno posedovanje, kontrola ili držanje oružja, dok je B.Š. samo za špijunažu.

„Sudija za prethodni postupak usvojio je kao osnovan zahtev Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo za određivanje mere pritvora okrivljenima i mera pritvora im je određena u trajanju od jednog meseca, za svakog posebno“, navodi se u saopštenju.

Pritvor je određen zbog toga što bi osumnjičeni, ukoliko budu pušteni na slobodu, mogli da pobegnu, unište, sakriju ili krivotvore dokaze o krivičnim delima, saopšteno je iz Suda.

Protiv te presude nezadovoljne stranke imaju pravo žalbe Apelacionom sudu, preko Osnovnog suda u Prištini.

Specijalno tužilaštvo saopštilo je juče da uhapšeni B.Š. i M.K. imaju „kosovsko državljanstvo i da istrage protiv njih traju već nekoliko meseci“.

„Posle višemesečnih istraga, danas su u saradnji sa Kosovskom policijom i OAK, izvršene racije na dve lokacije na Kosovu i uhapšene su dve osobe sa kosovskim državljanstvom osumnjičene da su počinile krivično delo špijunaža“, navodi se u jučerašnjem saopštenju Tužilaštva.

Uhapšeni B.Š. bio je službenik Kosovske carine u vreme UNMIK-a, dok su iz Kosovske carine juče saopštili da je uhapšeni otpušten sa radnog odnosa pre dve decenije.

B.Š je, prema rečima njegovog advokata, svedok u suđenju optuženim visokim oficirima OVK pred Specijanim sudom u Hagu.

Mediji su preneli da se oni sumnjiče da za špijunažu i saradnju sa Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA) Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari