U svim dokumentima Evropske komisije i drugih institucija Evropske unije, na primer u godišnjem izveštaju o stanju u državama zapadnog Balkana izdatog sredinom oktobra, ili predlogu o pomoći ovim zemljama, uvek stoji Kosovo prema rezoluciji 1.244 Saveta bezbednosti UN, kao uostalom što se Makedonija naziva Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom, jer Grčka, članica EU, ne priznaje njeno ustavno ime – Republika Makedonija.


Evropska unija nije priznala Kosovo, jer ga pet država članica ne priznaju. Iz toga je jasno da nikako ne može biti uslovljeno da Srbija pre ulaska u EU prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Naravno, ako se u međuvremenu odnos EU prema Kosovu ne promeni. Iz čega se može lako zaključiti – što pre Srbija uđe u EU pre će moći da utiče na sudbinu Kosova, kao što Kipar odlučuje o delu ostrva koji se uz pomoć Turske odvojio od Kipra. Pri tome ne treba u svemu porediti položaj Kipra i Srbije. Deo ostrva izdvojen iz Kipra nije priznala, sem Turske, nijedna država, dok je Kosovo priznalo više od pedeset država, od kojih 22 članice EU. Pored toga, pitanje je da li bi se Unija ponovo upustila u situaciju nalik Kipru? Ne bi bilo iznenađenje ako pojedine države EU (Francuska…), budu zahtevale od Srbije da prizna nezavisnost Kosova kada se ona nađe neposredno pred ulaskom u Evropsku uniju.

U svakom slučaju, kako se Kosovo prema rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN graniči sa Srbijom, EU insistira da se urede odnosi među njima.

U godišnjem izveštaju Evropske komisije, Srbija 2009. izveštaj o napretku, u delu Regionalna pitanja i međunarodne obaveze o odnosu Srbije prema Kosovu, piše – „Srpska vlada nastavlja da se protivi Kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti pravnim i diplomatskim sredstvima uključujući Međunarodni sud pravde (IJC)…“ Presuda suda će, u svakom sučaju, imati značajnu težinu na odluke o Kosovu. Ostaje pitanje kako će Srbija iskoristiti svoje argumente. Da li će ostati pri svim svojim maksimalističkim zahtevima ili će pokušati da nađe kompromisno rešenje, kako bi zaštitila Srbe barem na severu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari