Kosovska ministarka obrazovanja umesto udžbenika roditeljima nudi novac da ih kupe 1Foto: Shutterstock/Uskarp

Ministarka obrazovanja, nauke i inovacija Kosova Arberie Nagavci je danas najavila mogućnost da roditelji učenika od prvog do petog razreda osnovnih škola dobiju novac za kupovinu umesto knjiga koje su do sada besplatno dobijali.

Navela je da će za dva-tri dana biti odlučeno o mogućnosti za prebacivanje novca za kupovinu udžbenika na račune roditelja.

Zamenik ministra Tauljant Keljmendi je optužio izdavačke kuće da nisu iskazali spremnost da smanje cenu udžbenika, da se „o njihovim cenama ne može pregovarati“, a to je neprihvatljivo za Ministarstvo i državni budžet.

Kazao je da je za poslednjih pet godina samo za kupovinu knjiga iz budžeta Kosova utrošeno skoro 52 miliona.

Na izjave najviših zvaničnika Ministarstva obrazovanja odmah je reagovala Izdavačka kuća „Dukađini“ koja je objavila da su ponuđene cene niže nego prošle godine.

Ta kuća je na Fejsbuku poručila da je na licitaciji koju je obavilo Ministarstvo, uprkos inflaciji, licitirala po ceni nižoj za oko četiri odsto nego 2022. godine.

Ministarka je danas novinarima rekla i da je počela revizija udžbenika uz preporuke Pedagoškog zavoda i kosovskog ombudsmana jer u pojedinima ima diskriminatorskog sadržaja, posebno o osobama s posebnim potrebama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari