Kosovska ministarka traži od Srbije prebacivanje četvorice zatvorenika koji su s Kosova 1Foto: Beta/AP Photo/Visar Kryeziu

Ministarka pravde Kosova Aljbulena Hadžiju je zatražila od ministarke pravde Srbije Maje Popović da se građani Kosova koji su u zatvorima Srbije vrate na Kosovo „da bi im se sudilo na pravičan i nepristrasan način“.

„Zatražila sam srpske ministarke pravde da premesti naše građane koji se nalaze u srpskim zatvorima. Nezir Mehmetaj, Hasan Dakaj, Sadik Duraku i Tefik Mustafa treba da budu vraćeni na Kosovo da bi dobili pravično i nepristrasno suđenje od strane naših vlasti“, napisala je Hadžiju na Fejsbuku.

Nezir Mehmetaj je uhapšen u januaru 2020. na graničnom prelazu Merdare pod sumnjom da je počinio ratni zločin 1999. godine u Rudici kod Kline.

Hasan Dakaj je uhapšen 5. januara na graničnom prelazu Merdare između Kosova i Srbije, a Tužilaštvo Srbije tereti ga za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Sadik Duraku je uhapšen 17. aprila pod sumnjom da je počinio ratni zločin 1999. godine.

Duraku, koji ima britansko državljanstvo, zaustavljen je 17. aprila na graničnom prelazu između Hrvatske i Srbije u Batrovcima.

Tefik Mustafa je uhapšen 1. juna na prelazu Merdare zbog sumnje da je počino ratni zločin krajem 1990-ih.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštio je da je Mustafa uhapšen zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu.

Kako je precizirao, Mustafa je kao pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova naveden u izjavama svedoka kao učesnik u otmici policajaca Gorana Marinkovića, Živojina Pavića i Predraga Miloševića 19. juna 1999. kod Labljana na magistralnom putu Priština-Gnjilane, nakon čega im se izgubio trag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari