UNS: Kosovska policija bez odgovora na pretnje ubistvom novinarima Tanjuga 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Udruženje novinara Srbije (UNS) obratilo se međunarodnim bezbednosnim službama i Kosovskoj policiji zbog pretnje ubistvom novinarima Tanjuga, ali odgovora na to pitanje, kako je saopšteno danas, još nema.

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS) odgovorila je da je sloboda izražavanja jedan od osnovnih temelja demokratskog društva, te da „najoštrije osuđuje svaku radnju koja bi mogla predstavljati rizik po tu slobodu, naročito u slučajevima pretnji smrću novinarima“.

Euleks je dodao, međutim, da je „njihov delokrug pružanja podrške kosovskim institucijama vladavine prava“ i da od 2018. godine „nema izvršni mandat za sprovođenje istraga, pa zato predlažu da se UNS obrati lokalnim organima“ kada je reč o slučaju pretnji novinarima Tanjuga.

Misija privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu navela je da je „zabrinuta“ izveštajem o pretnjama i da je poruku podelila sa specijalnim izvestiocem UN za slobodu mišljenja i izražavanja radi odgovarajuće reakcije.

UNS je podsetio u saopštenju da je sa svojim ogrankom na Kosovu i Sindikatom novinara Srbije (SINOS) osudio pretnje smrću koje su stigle na redakcijski imejl Tanjuga i zatražio da međunarodne bezbednosne službe na Kosovu hitno pronađu osobu potpisanu kao Trim Bardi, koja je poslala tu preteću poruku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari