"Postojao plan da se preko njega izazove destabilizacija u Republici Srpskoj": Kosovski mediji o Fatonu Hajriziju i njegovim vezama sa tajnim službama "u Srbiji" 1Printskrin KTV/Jutjub

Kosovska Gazeta ekspres objavila je tekst, pozivajući se na pisanje beogradskih medija, u kom su izneli informacije o mogućoj povezanosti ubice policajca u Loznici Fatona Hajrizija sa tajnim službama u Srbiji, a sa ciljem destabilizacije Republike Srpske.

„Od petka, kada su srpske vlasti objavile njegovo ubistvo, Beograd ne daje nikakve informacije o tome šta će se dalje dešavati. Nema informacija da li je tamo počela obdukcija niti kada telo može da bude predato porodici“, piše albanska Gazeta ekspres.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala saopštila je juče da je kosovski oficir za vezu u Beogradu već kontaktirao srpsku stranu.

„Mi smo sve obratili međunarodnim partnerima jer bar telo našeg državljanina treba što pre da se vrati na Kosovo, da se vrati porodici“, rekla je ona.

Kako piše pomenuti portal, „u medijima bliskim vlasti u Srbiji kruže različite verzije o istražnoj fazi“.

„U jednom od njih, u petak, objavljeno je da mu je Faton Hajrizi hakovao telefon, dok je list ‘Novosti’, takođe blizak Vučiću, pisao da se u Hajrizijevim telefonskim aplikacijama našlo više adresa ljudi u Banji Luci – glavnom gradu Republike Srpske“, piše Gazeta ekspres.

Navode u tekstu i da se Hajrizi  u Srbiji opisuje „kao oruđe tajnih službi koje je imalo za cilj destabilizaciju Republike Srpske“.

„U medijima pominjalo da su istražni organi u telefonskim aplikacijama ubice i njegovih saučesnika pronašli određene adrese u Banjaluci, da su u vezi sa određenim političkim krugovima i službama. Postoje indicije da je Hajrizi bio oruđe u nečijim rukama, da je postojao plan da se preko njega izazove destabilizacija u Republici Srpskoj i da je zapravo njegov cilj bio da stigne u Banjaluku. Po nekim mišljenjima, ubijeni policajac je nehotice sprečio neko veće zlo koje se spremalo u RS“, poziva se Gazeta eskpres na pisanje beogradskog lista.

Navode u tekstu i da je takav pristup imao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u petak uveče govorio o tom slučaju i Hajrizija povezao sa tajnim službama.

Vučić je u televizijskom intervjuu rekao da će istraga o ovom slučaju pokazati sve motive i prema njegovim rečima „u celoj priči ima čudnih stvari“.

„Srpski predsednik je pokušao da stvori maglu o događaju tvrdnjom da je ‘Faton Hajrizi bio pod uticajem raznih agencija'“, piše portal.

Podseća Gazeta ekspres i da je kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju u svom reagovanju povodom događaja iznela optužbe protiv određenih struktura vlasti u Srbiji i kriminalnih grupa na Kosovu, koje su u nekim slučajevima sarađivale kako bi omogućile bekstvo zatvorenika iz kosovskih zatvora.

Za ovo je zatražila lokalnu i međunarodnu istragu.

Posebne vesti o slučaju ubistva policajca u Loznici:

Likvidiran ubica policajca u Loznici: Dačić sa lica mesta izneo detalje akcije

Kako je likvidiran Faton Hajrizi, ubica policajca u Loznici?

Dačić: Utvrđujemo motive ubijenog Hajrizija, Nemačka ne odgovara na naša pitanja

“Moraće da se uključe i treća lica”: Bezbednosni stručnjak tvrdi da će vraćanje tela Hajrizija na Kosovo biti “komplikovano”

Ministarstvo pravde: Svi uključeni u teroristički akt Hajrizija biće najstrože sankcionisani

Dačić obišao ranjenog policajca: „Srbija ceni njegovu požrtvovanost i hrabrost“

Stručnjak za bezbednost sa Kosova: Faton Hajrizi ima status veterana OVK iako je u vreme rata imao samo 15 godina

Oglasio se MUP Srbije: Raspisana potraga za Fatonom Hajrizijem, osumnjičenim za ubistvo policajca u Loznici

Dačić: Lažna izjava Artana Hajrizija, sve je unapred organizovano

Dačić: U Bijeljini uhapšen osumnjičeni za transport ubice od Preševa ka Loznici, kao i njegova supruga u Mladenovcu

Oglasio se osumnjičeni za ubistvo policajca u Loznici iz policije: Tvrdi da mu je brat ukrao dokumenta

Apel Ministarstva spoljnih poslova Kosova: Oprezno prilikom kretanja kroz Srbiju

Dačić za RTS: Reč je o terorističkom napadu koji dolazi sa KiM od strane albanskih struktura

Zdravstveni centar Loznica: Ranjeni policajac trenutno u stabilnom stanju

Za osumnjičenim za ubistvo policajca traga se i u Republici Srpskoj

Mediji: Begunac Faton Hajrizi brat osumnjičenog za ubistvo srpskog policajca, zajedno bili u kolima, sa bratovog telefona se uključio u emisiju

Ubistvo u Loznici preuzelo VJT u Šapcu: Uhapšen vozač automobila iz kog je pucano, za napadačem se traga

Gradonačelnik Loznice: Napad na policiju je napad na državu

Kurti: Nema informacija o ubistvu policajca u Srbiji

Vučić uputio saučešća porodici i kolegama ubijenog policajca Nikole Krsmanovića

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari