Kosovski sportisti: Mnogo gubimo zbog zabrane 1Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Karatista Alvin Karaći, jedan je od sportista Kosova kome je danas zabranjen ulaz u Srbiju, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je zabrana učešća reprezentacije Kosova na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu veliki hendikep.

Kosovskim karatistima, koji je trebalo da učestvuju na Evropskom prvenstvu u tom sportu od 10. – 13. maja u Novom Sadu, nije dozvoljen ulazak u Srbiju.

Sportistima i članovima kosovske delegacije na graničnom prelazu Merdare rečeno je da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije donelo odluku da im se ne dopusti ulazak u Srbiju.

Karaći ukazuje da su kosovski karatisti od 2015. kada je, kako je naveo, sportska izolacija prekinuta, četiri puta učestvovali na prvenstvima, i da iako olimpijski ciklus počinje u septembru, Evropsko prvenstvo nosi mnogo poena „tako da smo mnogo izgubili“.

„Mi smo se spremali za ovo prvenstvo i bili smo sigurni da ćemo učestvovati. Znali smo da ćemo možda imati neke nesporazume sa srpskom stranom u Novom Sadu. Ali, da nam specijalne jedinice blokiraju put na granici, to nismo očekivali. Taj prikaz nije bio prijatan. Mi smo sportisti, nismo ni političari ni kriminalci da nas tako dočekaju“, rekao je on.

Karaći ističe da ga previše ne zanimaju reakcije evropske ili svetske federacije jer je već izgubio na ovom prvenstvu.

„Srbija ostaje domaćin Evropskog prvenstva sve do njegovog završetka. Sve što se bude desilo nakon toga biće u njenom gubitku, ali sada, ja sam taj koji sam na gubitku“, rekao je Karaći.

Odluku o zabrani ulaska kosovskih sportista predsednik Karate federacije Kosova Ismet Krasnići smatra neprihvatljivom i očekuje reakciju Evropske karate federacije.

„Generalni sekretar i ja krenuli smo utorak oko 21 čas. Međutim, do jedan sat smo čekali da uđemo u Srbiju i na kraju nam nije dopušteno. Zatim smo ponovo krenuli u pet sati ujutru autobusom sa našim sportistima. Ponovo smo vraćeni uz obrazloženje da je to odluka MUP Srbije bez datog razloga zašto“, rekao je Krasnići, dodavši da je na prelazu bio veliki broj srpske policije i žandarmerije.

RSE podseća da su kosovski sportisti bili odlučni da na evropskom takmičenju nastupaju noseći državne simbole Kosova dok su u Srbiji iznošene tvrdnje da će se Kosovo takmičiti pod zastavom Evropske karate federacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari