Posle prošlonedeljnih protesta studenata, rektor Univerziteta u Prištini Ibrahim Gaši tokom vikenda podneo je ostavku, a na njegovo mesto kao vršilac dužnosti imenovan je Naser Sahiti.

Gašijeva smena došla je posle najave studenata da će proteste nastaviti danas sa novim zahtevom – za smenu kosovskog premijera Hašima Tačija. Pojedini članovi Upravnog odbora Univerziteta tvrde da je Sahitovo imenovanje nezakonito i „politički motivisano“, a studenti su juče otkazali za danas najavljen nastavak protesta, uz upozorenje da „prate situaciju“.

Bez obzira na broj povređenih demonstranata i pripadnika KPS, kao i uhapšenih u protestima u Prištini prethodnih dana, sagovornici Danasa poslanik Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković i politički analitičar iz Prištine Azem Vlasi procenjuju da Kosovu i Metohiji za sada ne preti repriza nemira koji potresaju BiH. Ipak, ne slažu se oko uzroka studentske pobune u Prištini – Vlasi tvrdi da su razlozi čisto akademske prirode, dok Rada Trajković upozorava na ekonomsko i socijalno nezadovoljstvo građana.

– Ceo prostor bivše SFRJ je na agendi događaja u BiH, jer su sve elite duboko korumpirane, a narod koji se drži u izolaciji sada pokušava da temu etničkih granica zameni socijalnom pravdom. Albansko stanovništvo na KiM se, uprkos velikom siromaštvu i nezadovoljstvu boraca nekadašnje OVK, najteže pokreće na socijalne nemire, jer su okupirani nacionalnim projektima i mržnjom prema Srbina. Na poslednjoj sednici kosovskog parlamenta poslanici albanskih opozicionih stranaka bavili su se događajima iz vremena pokojnog Slobodana Miloševića, a ne aktuelnim događajima u Prištini, gde su i sve škole zatvorene – kaže za Danas Rada Trajković.

Ona ocenjuje da „albanskom društvu na KiM tek predstoji interesantan period, jer je kriminalizovano liderstvo stvorilo sirotinju koja može da se regrutuje za različite projekte, uključujući i masovan odlazak mladih Albanaca u Alkaidu“.

– Na KiM samo 20 odsto stanovništva nije egzistencijalno ugroženo, a od toga pet odsto živi na visokoj nozi. Kosovski Albanci protiv siromaštva bore se na dva načina – kao studenti, zahtevima za promenu korumpirane vlasti i odlaskom u Alkaidu, odakle šalju video poruke sa strašnom mržnjom prema SAD, koje Vlada Kosova promoviše kao svog glavnog saveznika. Vlast se protiv demonstranata bori upotrebom sile i hapšenjem, a protiv drugih normativnim aktima pokušavajući da donese zakon protiv učešća građana Kosova u stranim vojskama – ističe Rada Trajković.

Azem Vlasi smatra da protesti u Prištini „nemaju nikakve sličnosti sa događajima u BIH, jer je reč o strogo studentskim zahtevima“. On napominje da „razlozi za ekonomsko i socijalno nezadovoljstvo različitih slojeva društva postoje uvek i svuda, pa i na Kosovu, ali da događaji u Prištini nisu ništa više od opravdanog bunta akademaca“.

– Ovde su studenti opravdano revoltirani jer se obelodanilo da se rektor Univerziteta prilikom unapređenja u neka akademska zvanja koristio nedozvoljenim radnjama. Oni žele da ih uče pravi ljudi, a ne oni koji su se bavili falsifikatima. Ostavkom rektora Gašija delimično su ispunjeni njihovi zahtevi, jer studenti traže i da se preispitaju sva unapređenja i stečene akademske titule, kao i da se ukine Upravni odbor Univerziteta, koji smatraju produženom rukom vlasti. Ako se protesti nastave, to će biti samo zbog ispunjenja i ovog drugog dela studentskih zahteva – objašnjava Azem Vlasi.

Dačić i Tači danas u SB UN

Savet bezbednosti UN danas će prvi put u 2014. raspravljati o situaciji na KiM. Sednici prisustvuju i premijer Srbije u ostavci Ivica Dačić i presednik Vlade Kosova Hašim Tači. U redovnom tromesečnom izveštaju generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je da je prošla godina „obeležena važnim napretkom u sprovođenju sporazuma i značajnim koracima ka normalizaciji odnosa“ Beograda i Prištine.

Reagovanje na uvrede

Pod optužbom za „napad na službeno lice na dužnosti“ direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i bivši savetnik predsednice Kosova Iljir Deda i član Pokreta samoopredeljenje Ilju Hodža juče je trebalo da se pojave pred red Odeljenjem za teška krivična dela Suda u Prištini, objavio je portal koha net. Oni su uhapšeni prošlog petka na protestima pred Rektoratom u Prištini. Vljora Čitaku, kosovska ministarka za evropske integracije, reagovala je protiv „rasističkih uvreda koje su se na račun etničkog porekla Dedine majke“ čule u prištinskoj javnosti. Profesor Fakulteta za žurnalistiku Milazim Krasnići Dedinu majku nazvao je „škinjom“, što je pogrdan naziv za Srpkinju na albanskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari