KoSSev: Osnovni sud u Prištini produžio pritvor Slađanu Trajkoviću, advokat najavio žalbu 1Kosovska policija Foto: N1 (arhiva)

Osnovni sud u Prištini je danas Slađanu Trajkoviću, kojeg kosovsko pravosuđe tereti za ratne zločine iz 1999. u Vučitrnu, produžio meru pritvora na još dva meseca, potvrdio je njegov pravni zastupnik, advokat Dejan Vasić.

Advokat je za portal KoSSev najavio žalbu na tu sudsku odluku iako ga, kako je kazao, iskustvo uči da njegove argumente „neće niko da pročita, niti da razmotri“.

„Sutra ću izjaviti žalbu Apelacionom sudu Kosova – sa nadom da će mi možda ipak biti odgovoreno na žalbene navode“, naveo je on.

Trajković, bivši pripadnik Kosovske policije, uhapšen je 15. decembra, a ostavku je dao u novembru prošle godine, zajedno za ostalim Srbima na Severu.

Njemu je po hapšenju određena jednomesečna mera pritvora, koja je potom u januaru produžena na još dva, a nalazi se u pritvorskoj jedinici u Podujevu, piše KoSSev.

Advokat Vasić je i ranije tražio od suda da njegovom klijentu, zbog zdravstvenog stanja, bude određena mera kućnog pritvora.

I članovi Trajkovićeve porodice su, iz istog razloga protestovali, u februaru i u Prištini ispred zgrde Specijalnog tužilaštva.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je početkom marta da je dostavila misiji Euleksa u Prištini garancije Vlade Srbije kojima se traži da se Trajkoviću i Miljanu Adžiću omogući da se do okončanja postupka brane za slobode.

U saopštenju je navedeno da je Vlada Srbije dala garancije da će Adžić i Trajković biti dostupni Euleks misiji tokom celog trajanja postupka, ukoliko se oni privremeno oslobode iz sudskog pritvora u Podujevu i omogući im se da se brane sa slobode“.

Adžić, koji je uhapšen 9. decembra prošle godine na prelazu Jarinje, kao i Trajković, uz kauciju od 20.000 evra, pušten je pre šest dana da se brani sa slobode.

Adžića kosovske vlasti terete za napad na službeno lice u saizvršilaštvu i neovlašćeno držanje, kontrolu i posedovanje oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari