Kostić: Ne treba zaboraviti ulogu Srbije u Velikom ratu 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je, na početku međunarodnog naučnog skupa „Kraj rata, Srbi i stvaranje Jugoslavije“, da u današnjim „potčinjeničnim vremenima“ ne treba zaboraviti ulogu Srbije u tom ratu.

Kostić je, na konferenciji u Srpskoj akademiji nauka u Beogradu, ocenio da se danas uloga srpskog naroda i države u Prvom svetskom ratu kreće između dve velike laži od kojih je jedna da su Srbi vinovnici tog sukoba, a druga da su imali sporednu ulogu.

Uloga Srbije se kreće od „vinovnika, direktnog izazivača na početku rata do, kada je rat priveden kraju, i pošto smo skinuli sopstvene leševe, strane koja je izgleda jedva u ratu učestvovala, sudeći po mestima u ložama na proslavi godišnjica“, predočio je Kostić.

„Kao da je Srbija samo rat naslućivala prisluškujući daleke kanonade, poput nekih naroda ispod Magreba. Tako je, bar, igledalo u loži“, dodao je Kostić, komentarišući obeležavanje 100. godina od kraja Prvog svetskog rata na svečanosti u Parizu.

Kostić je rekao da je „bukvalno zgađen podvalama onih koji bi istoriju da prave iznova i po svojoj meri“.

Verovatno pod uticajem odmaklih godina sve manje me interesuje šta drugi misle o nama i našoj ulozi u tim događajima, ali me sve više brine da i sami ne počnemo da verujemo u te podvale, zaključio je Kostić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari