Premijer Srbije Ivica Dačić u okviru posete Privrednom društvu PD TE – KO Kostolac povodom Dana rudara i Dana ove kompanije, na svečanom skupu u Arheološkom parku „Viminacijum“ naglasio je da Srbija treba da razvija ono što ima – energetiku, rudarstvo, poljoprivredu, infrastrukturu i građevinarstvo. U protekle četiri godine energetika je bila jedina grana ekonomije koja je imala pozitivan rezultat, ona je velika razvojna šansa Srbije.

– Mi Srbiju ne možemo da izvučemo iz krize ukoliko razmišljamo samo o kresanju budžeta i o štednji. Izlaz iz krize može biti samo u novim projektima, investicionoj potrošnji, otvaranju novih radnih mesta. Zbog toga rudari ne kopaju samo rudu oni imaju ulogu da pokreću Srbiju – naglasio je Dačić.

Premijer Srbije je u nastavku govora još naglasio:

– Kada kažem rudari, mislim na sve vas koji se bavite energetikom. Energetika i rudarstvo moraju da postanu prioritet, ne samo Vlade Srbije nego i u čitavom društvu. Investicija ovde u Kostolcu je možda jedina realna investicija u energetici koja je bila u protekle četri godine. Mislim da je prešla iz faze tehničkih sporazuma, potpisivanja memoranduma o razumevanju, sporazuma, predugovora do toga da postoji realan novac i firme koje rade na gradilištu. Zbog toga kažem direktoru PD TE – KO Kostolac da nije njegov zadatak da samo Kostolac bude uspešan, već je njegov zadatak da ova kompanija bude nosilac privrednog razvoja celog ovog kraja. Razvijajući Kostolac ovde razvija i spašava druga preduzeća koja su naslonjena na Kostolac ili mogu da izvode radove ovde u Srbiji i Kostolcu. Jedino tako možemo da napravimo sveukupni društveni sporazum da jedni druge pomažemo. Obaveza direktora je da isplaćuje plate, da ne otpušta radnike, da svake godine proizvodi sve više i da podstiče proizvodnju i razvoj i drugih preduzeća u Srbiji, istakao Ivica Dačić.

Premijer Dačić je naglasio da ne prihvata da Vlada Srbije ide sitnim koracima. Najvažnije je da se daju odgovori na pitanje „šta država treba da učini za vas“, da bi dobili i odgovor „šta ćete vi učiniti za državu, za ovaj narod i društvo“. Po njegovim rečima, samo tako može da se stvori država koja će biti i socijalno odgovorna, ali i zemlja koja će uspeti da prebrodi što bezbolnije ekonomsku krizu u kojoj se nalazi Srbija. Na kraju je čestitao praznik Dan rudara tradicionalnim pozdravom „Srećno“.

– Izašli smo na projektovane i donekle željene vrednosti, godišnje proizvedemo preko 9 miliona tona uglja, više od 6 milijardi kilovat sati električne energije i dotičemo cifru od 40 miliona kubnih metara otkrivke. To su prošle godine postignuti rekordni rezultati u proizvodnji. Gledajući period od kako je Privredno društvo nastalo u ovom obliku od 2006. do danas cifra četrdeset nam pokazuje napredak. Proizvodnja otkrivke je uvećana 43 odsto, proizvodnja električne energije slično, proizvodnja uglja 34 odsto. Zasluga za ovakve rezultate pripada svakom zaposlenom radniku, činjenica je da od 2009. godine Privredno društvo radi sa pozitivnim poslovanjem, to jest da permanentno poslovni prihod raste brže od poslovnih rashoda. Trenutno radimo revitalizaciju bloka „B2“ i kada govorimo o razvojnim programima, paket projekata koji trenutno finansiramo iz kredita Kineske državne banke, podvlačim da je to aranžman koji je živ i koji će 340 miliona dolara da plasira u narednih trideset meseci. Razvojna komponenta ove kompanije je zaokružena, ovih dana vode se razgovori oko usaglašavanja tehničkih specifikacija za drugu fazu koja je za nas suštinska, proširenje kopa „ Drmno“ na proizvodnju od 12 miliona tona uglja ili onoliko koliko bude potrebno da bi se izgradio još jedan energetski blok na lokaciji Drmno. Očekujemo da ćemo u narednih par meseci imati pripremljen pojedinačni ugovorni sporazum koji bi trebalo da bude konačan put ka toj investiciji. Za sve dosadašnje ugovore imali smo saglasnog Vlade Srbije, a nadam se da će tako biti i do kraja investicije koja bi ukupno trebalo da iznosi 1,6 milijardi dolara – naglasio je tom prilikom Dragan Jovanović, direktor PD TE-KO Kostolac.

Za Zoranu Mihajlović, ministarku energetike, razvoja i zaštite životne sredine Vlade Srbije Dan rudara je značajan za Srbiju jer oko 50 posto električne energije dobijamo iz uglja i o tome mora da se vodi računa.

– Privredno društvo TE-KO Kostolac je primer kako bi trebalo da funkcionišu i posluju i ostala privredna društva u okviru Elektroprivrede Srbije. Ministarstvo energetike će podržati projekte koji su započeti i pomoći nove projekte koje očekujemo da ovo Privredno društvo započne i zajednički realizuje. Želimo da proizvodnja bude bar 12 miliona tona godišnje kao i da razmišljamo o možda nastavku eksploatacije uglja u Ćirikovcu podzemnim, modernim tehnologijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari