U Termoelektani „Kostolac A“ ostvarena je proizvodnja električne energije koja nedvosmisleno ukazuje na visok stepen pouzdanosti rada ovog termoenergetskog kapaciteta.

Ostvarena proizvodnja u TE „Kostolac A“ iznosi 517.937 MWh, što je samo za nekoliko procenta manje od plana za period od 1. januara do 31. marta, odnosno prvog kvartala tekuće godine. Blokovi A1 i A2 spadaju među najstarije termoenergetske kapacitete u domaćem energetskom sistemu, što ne predstavlja prepreku da se predviđeni planovi električne energije i ostvaruju. Blok A1 počeo je sa radom sada već davne 1967.godine, kada je sa snagom od 100 megavata bio najveći blok u Srbiji. Izgradnja bloka A2, snage 210 megavata, počela je da proizvodi električnu energiju pre 35 godina, odnosno 1980. godine.

Direktor Direkcije za proizvodnju električne energije u kostolačkim termokapacitetima Zoran Stanojević zadovoljan je realizacijom bilansa na blokovima A1 i A2, na kojima je zabeležen izuzetno mali broj zastoja:

-Od početka ove godine do kraja marta, na bloku A1 došlo je do samo jednog zastoja dok su na bloku A2 zabeležena tek dva zastoja što ukazuje da je održavanje dobro i nadasve, adekvatno, planirani što je urodilo minimalnim prekidanjima procesa proizvodnje električne energije. Treba istaći da blokovi u Termoelektrani „Kostolac A“ bilansirani sa nominalnim parametrima i sa maksimalnim brojem radnih sati. Na bloku A1, snage 90 megavata, u prvom kvartalu ove godine je zabeležena proizvodnja od 173.753 MWh, što je iskazano u procentima oko 96,5 odsto od plana koji je iznosio 180.000 MWh. Planirana proizvodnja na bloku A2 u prvom kvartalu ove godine bila je 369.000 MWh a ostvareno je oko 344.184 MWh, odnosno oko 93,3 procenata plana za ovaj period.

Toplotna energija za grejanje Požarevca, Kostolca i okolnih naselja, prema potrebama i pogonskom stanju iznosi oko 4.000 MWh, dok je redukcija po nalogu dispečera na nivou Termoelektrane Kostolac A bila 0,9 odsto. Snabdevanje toplifikacione mreže toplotnom energijom u proteklom zimskom periodu bilo je stabilno, iako je bilo velikih problema sa gubitkom demi vode u toplifikacionoj mreži. Ovaj problem biće rešen u saradnji sa Javnim preduzećem „Toplifikacija Požarevac“ i lokalnom samoupravom:

-Sa „Toplifikacijom Požarevac“ imamo korektne odnose, naša saradnja je već dala rezultate i očekujem da u narednom periodu dođemo do trajnog uklanjanja problema gubitka demi vode, rekao je Stanojević.

U Termoelektrani „Kostolac B“ početak ove godine protekao je u znaku završnih priprema bloka B1 nakon višemesečne revitalizacije, čiji cilj je bio dostizanje projektovane snage. Revitalizacija bloka B1 omogućila je da ovaj termoenergetski kapacitet u sadašnjem režimu rada zadovoljava i ekološke parametre, koji su propisani zakonskim odredbama u našoj zemlji. Nakon završetka garancijskih ispitivanja, uslediće optimizacija rada bloka B1 koja će omogućiti proizvodnju električne energije sa 350 megavata, dok će Termoelektrana „Kostolac B“ početi da koristi u potpunosti svoju projektovanu snagu od 700 megavata. Ako se posmatra proizvodni učinak blokova B1 i B2 u prvom kvartalu ove godine, blok B1 je usled završetka revitalizacije proizveo oko 65 procenata plana što u megavat-časovima iznosi oko 379.135. Blok B2 je samo za nekoliko procenata proizveo manje od planiranih količina električne energije, tako da je sa 593.898 MWh zabeležena realizacija plana sa 95 odsto.

Određeni su bili termini za izvođenje remonata u svim blokovima naše kompanije, koji su definisani na bazi dogovora sa Elektroprivredom Srbije, preciznije na osnovu dokumenta koji se zove „elektroenergetski portfelj“. Prvobitni termini su pretrpeli izvesne promene, tako da će ovogodišnji remontni radovi u TE „Kostolac A“ i TE „Kostolac B“ početi nešto kasnije, istakao je direktor Stanojević:

-Nakon usaglašavanja i konsultacija sa kolegama iz rudarskog sektora kompanije, poslali smo zahtev za korekcijom termina za ovogodišnje remonte. Remonti su pomereni i zbog isporuke delova za kapitalni remont na bloku A2, gde je rok isporuke veoma dug, tako da je remont bloka A2 pomeren za avgust i trajaće do polovine oktobra. Blok A1 će takođe ući u remont avgustu, kada je i remont linije uglja, a kraj radova na ovom termoenergetskom kapacitetu zakazan je za sredinu meseca septembra. Remont bloka B2 ove godine biće u julu i avgustu dok će remont bloka B1 uslediti od 15. do 31. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari