Upoznavanje članova tima, trenutno stanje projekta i definisanje plana aktivnosti bili su ciljevi prvog sastanka Stručnog tima za implementaciju projekta Druga faza paket projekta TE „Kostolac B“u PD „TE – KO Kostolac“.


Nakon statusnih promena u JP EPS realizaciju ovog projekta, koji obuhvata izgradnju novog bloka B3 u Termoelektrani „Kostolac B“ i proširenje proizvodnih kapaciteta PK „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje, od 1. maja preuzeo je Sektor za ključne investicione projekte u Elektroprivredi Srbije. Ovaj Sektor vodi dr Vladimir Đorđević, koji je istakao na početku sastanka da su statusne promene nakon 1. jula najveće od 1992. godine kada je formiran EPS.

-Blok B3 i novi, šesti BTO sistem na PK „Drmno“, najznačajnije su investicije u ovom trenutku, ne samo u EPS-u, već i u celoj Srbiji”, istakao je dr Đorđević prenoseći prisutnima poruku Aleksandra Obradovića, generalnog direktora Elektroprivrede Srbije, da je Kostolac u žiži investicionih aktivnosti.On je dodao da je zadatak da se druga faza Projekta iz kineskog kreditnog aranžmana uspešno provede kraju, a takođe je najavio svečani početak radova za 23. jun. Sredstva koja obezbeđuje srpska strana za uplatu avansa, u iznosu od 15 odsto, već su obezbeđena i po rečima Đorđevića, očekuje se da budu uplaćena u naredne dve nedelje. Važno je istaći da su 25. maja Ugovor o kreditu i Ugovorni sporazum sa kineskom „Eksim“ bankom postali efektivni.

Pored ovog kompleksnog projekta, koji će posle više od 25 godina omogućiti novo termoenergetsko postrojenje u Srbiji, radi se i na projektu Vetroelektrane na spoljnom odlagalištu kopa „Drmno“, za koji će u maju 2016. godine biti raspisan tender.

Rukovodilac projekta izgradnje bloka B3 i šestog BTO (bager, traka, odlagač) sistema je Miloš Stojanović. On je istakao da su u projekat uključeni stručnjaci iz Kostolca, a o složenosti najviše govori podatak da će izvođači radova biti iz Kine i Srbije, a moraju se ispoštovati srpska i evropska zakonska regulativa. Najbitnije je, po rečima Stojanovića, da se projekat završi na vreme, po ugovoru i standardima.

Nakon toga Zlatko Zakošek, član stručnog tima iz Kostolca prezentovao je deo projekta koji se odnosi na izgradnju bloka B3. Upravni odbor Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ doneo je 5. novembra 2013. godine Odluku o zaključivanju ugovornog sporazuma za Drugu fazu Projekta Termoelektrane „Kostolac B“, kojim su predviđeni izgradnja novog bloka B3 od 350 megavata sa natkritičnim parametrima i proširenje proizvodnih kapaciteta kopa „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje. Tu odluku je potvrdila Vlada Srbije, a ugovor je potpisan 20. novembra 2013. Ukupna vrednost ove investicije je 715,6 miliona evra.

Po planovima novi blok bi trebalo da se gradi 58 meseci što znači da treba da počne da radi krajem 2019., odnosno, početkom 2020. godine. Zakošek je takođe podsetio da će to biti prvi blok koji se gradi u Srbiji posle 25 godina. Vrednost kineskog kredita je 608 miliona, sa rokom otplate od 20 godina, grejs periodom od sedam i fiksnom godišnjom kamatom od 2,5 odsto. Ostala sredstava obezbediti EPS i država. Ugovor obuhvata i deo koji se odnosi na proširenje kopa „Drmno“, a taj deo iznosi 97,6 miliona dolara.

Projekat izgradnje šestog BTO sistema predstavio je Miroslav Ivković. On je istakao da je Studija opravdanosti proširenja kopa „Drmno“ pokazala je da je potrebno izgraditi još jedan BTO sistem za povećanje proizvodnje otkrivke, koja će iskopavati do 56,5 miliona kubnih metara godišnje. Dakle, to je sistem koji će davati 12,5 miliona kubnih metara otkrivke i koji je kapaciteta klase bagera 2000, odnosno odlagača 7200 kapaciteta 6600 kubnih metara na čas. Za napajanje tog BTO sistema, kao i linije odvodnjavanja, planirana je izgradnja nove trafo stanice „Rudnik 5“, koja će biti snage 2×16,5 MVA.Planira se da šesti BTO sistem krene sa radom godinu dana pre bloka „B3“. To će biti sasvim dovoljno vreme da se otkriju dovoljne količine uglja za snabdevanje „B3“. Novi blok će trošiti oko tri miliona tona uglja godišnje. Na kopu „Drmno“, kako pokazuju studije, ima dovoljnih količina uglja za snabdevanje blokova koji su sada u radu i novog bloka do kraja radnog veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari