Na predlog episkopa braničevskog dr Ignatija Midića, Sveti arhijerejski sinod dodelio je visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve- Orden Svetog Save II reda Privrednom društvu TE- KO Kostolac i Gradskoj opštini Kostolac u znak zahvalnosti na nesebičnoj pomoći prilikom izgradnje crkve Svetog Maksima Ispovednika. Manastirima Hilandar i Ostrog, privrednim društvima „ Kostolac usluge“, „Autotransport“, „RIO“, „Georad“, „PRIM“ i Zoranu Matiću iz Beča dodeljene su Povelje, kao i arhipastirske gramate većem broju preduzeća i pojedincima. Aleksandru Mihailoviću, parohu novokostolačkom dodeljeno je zvanje protojereja.


Svetom Arhijerejskom liturgijom na kojoj je episkop braničevski Ignatije osveštao crkvu, načalstvovao je mitropolit Pergamski G. Jovan (Ziziulas) uz vladike eparhije braničevske Ignatija Midića, Maksima Vasiljevića Episkopa zapadnoameričkog, vladike eparhije kruševačke Davida Perovića, Zahumsko hercegovačkog Anastasija Jevtića, veliki broj sveštenika, iz Ostroga, Hilandara, kao i iz drugih manastira sa Svete Gore, studenata i profesora beogradskog Bogoslovskog fakulteta jer je tog dana u Kostolcu ujedno bila i završnica Međunarodnog simposiona o Svetom Maksimu Ispovedniku, obeležavanje 1350. godišnjice njegovog upokojenja ( + 662).

Katedra za patristiku Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Katedrom za pravoslavno-hrišćanske studije Fordam univerziteta (SAD) organizatori su ovog Međunarodnog simposiona, a vodeći bogoslovi iz čitavog sveta, među njima i Episkop braničevski Ignatije Midić, raspravljali su o različitim implikacijama važne teme Poznanja svrhe svega silom vaskrsenja, koja se zasniva na rečima svetog Maksima, iz njegovih Stoslova o teologiji i ikonomiji (1.66).

U svečanom delu programa prošle nedelje nastupio je požarevački hor „ Barilli“ uz asistenciju studenata Beogradskog Fakulteta Bogoslovije, dok je značaj Svete Liturgije uveličao hor Braničevske Eparhije.

– Siguran sam da govorim u ime svih zaposlenih u Privrednom društvu „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ što smo danas, kao što je vladika Ignatije rekao na ovom istorijskom i veličanstvenom događaju, dobili najviše priznanje Srpske pravoslavne crkve, Orden Svetog Save II stepena. To je zaista velika čast i još jedan dokaz da naše Privredno društvo čini dosta napora, naravno u okviru svojih mogućnosti, da izađe u susret svim akcijama i aktvnostima koje se sprovode u okviru Gradske opštine Kostolac. Posebna pažnja je posvećena izgradnji crkve i utoliko nam je draže što je ovo priznanje došlo. Danas je vladika Ignatije rekao da je ovo dokaz da imamo vere, a bez vere se ni u tehnici ne može dogurati daleko. Privredno društvo TE- KO Kostolac ostaje stožer privrednog razvoja kostolačkog kraja, i u decenijama koje dolaze, u kom će se energetika, elektroprivreda i Gradska opština Kostolac i nadalje biti na zajedničkom zadatku, naglasio je tim povodom Dragan Jovanović, direktor kompanije koja poslednjih nekoliko godina postiže izvanredne rezultate u proizvodnji uglja i električne energije.

Započeo liturgijski život

Crkva Sv. Maksima Ispovednika je prva crkva novoformirane Pravoslavne Crkvene opštine Novi Kostolac koja je administrativno osnovana u septembru 1994. godine od Eparhijskog Upravnog Odbora Eparhije braničevske. Prvi sveštenik Crkvene Opštine, sada protojerej Aleksandar Mihailović rukopoložen je od Episkopa braničevskog dr Ignatija Midića oktobra 1997. godine i od tada započinje proces oživljavanja i formiranja parohije i liturgijskog života u Kostolcu. Zidanje Crkve Sv. Maksima Ispovednika počelo je neposredno posle NATO bombardovanja, (jula 1999). Crkva, (čiji je projektant Radoslav Prokić, arhitekta iz Kragujevca) je srpsko- moravskog stila i trikonhosna. U njenoj priprati se nalazi krstionica u obliku bazena za pogruženje. Zidove crkve oslikao je protojerej Stamatis Skliris iz Atine zajedno sa svojim pomoćnikom Atanasijem Kucipicidisom, a po blagoslovu Episkopa braničevskog Ignjatija. Slikarstvo oca Stamatisa u crkvi Sv. Maksima Ispovednika u Kostolcu ima za cilj da predstavi ljudski život onakvim kakav će on biti u Raju, što je nešto potpuno novo, poput Hrista Koji je jedino novo pod Suncem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari