Kostreš pozvao patrijarha Porfirija da "ne ponižava žene", reagujući na video snimak 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Bojan Kostreš, optužio je danas poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarha Porfirija, za govor mržnje i pozvao ga „da ne ponižava žene“.

„Najoštrije osuđujemo govor mržnje patrijarha orfirija prema ženama. Pozivamo patrijarha da se upozna s podacima o ubistvima i nasilju nad ženama u Srbiji. Tako bi saznao da je u poslednjih 15 godina u partnerskom nasilju ubijeno 350 žena, a za samo 130 dana ove godine 18“, naveo je Kostreš u pisanoj izjavi.

Kostreš je rekao da se nada da bi Porfirije tada shvatio da njegove reči o ženama „nisu niti civilizacijske, niti razumne“.

„Javnost je navikla da patrijarh Porfirije ćuti na sve nepravde koje se dešavaju u našem društvu, ali direktno stvaranje atmosfere u kojoj je govor mržnje prema ženama prihvatljiv, crvena je linija za LSV i Vojvođane i Vojvođanke koji se bore za društvo u kojem se žene osećaju sigurno i ravnopravne su s muškarcima“, poručio je Kostreš.

Pozvao je Porfirija da svoj uticaj u društvu upotrebi da utiče na smanjenje nasilja nad ženama i poboljšanje njihovog položaja, jer „kada je dobro ženama, dobro je celom društvu“.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak kako patrijarh Porfirije govori o zakonu o „senzitivnom jeziku“, obraćajući se nekome sa „jadnice“.

Kostreš je preneo reči Porfirija s jednog skupa: „Kada smo vam rekli o takozvanom jeziku rodno osjetljivom, vi ste onda bre zamenili tezu pa kažete crkva i patrijarh ne vode računa o ženama!“.

„Bre bitango jedna kakve to veze ima, to što si donela taj zakon sa ženama to ima veze sa suštinom našeg postojanja, našeg bića koje rušiš a tu si da vodiš brigu o našem biću. Neću govoriti imena jer plakao bih, vrištao bih od muke kad vidim jadnicu koja menja teze… svi smo bre ugroženi od tebe bre bedo jedna. Jer si došla na jasle i prodaješ maglu bre ko da svet postoji od tebe…“, preneo je Kostreš iz govora Porfirija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari