U organizaciji Lovačkih udrženja ,,Jelen’’ iz Kučeva i ,,Pek’’ iz Rabrova, a pod pokroviteljstvom opštine Kučevo, u ovom gradu na Peku održana je treća manifestacija u kuvanju lovačkog gulaša. Učešće je uzelo 20 ekipa od kojih je najviše iz redova domaćina i njihovih podružnica, a među njima je bilo gostiju iz Šetonja, Bobova, Rače Kragujevačke i Starog sela, opština Velika Plana.


-Zahvaljujuči pomoći opštine Kučevo, ova manifestacija je dobro organizovana, a najveći udeo u ovome dali su i sami lovci. Bilo je svega, od takmičenja u kuvanju najboljeg lovačkog gulaša, veselja i degustacije ovog lovačkog specijaliteta – kaže zamenik predsednika LU ,,Jelen ’’Kučevo, Slaviša Marijoković.

-Naše lovište je bogato – kao prvo divljom svinjom, fazanom, zecom, poljskom jarebicom, srnom i drugim vrstama divljači. Lovište ,,Vodeničko polje’’ je površine od 46.275 hektara, lovci su raspoređeni u 14 sekcija, a naše udruženje broji oko 350 članova, što je nešto više u odnosu na ranije godine – ističe sekretar LU ,,Jelen’’ Kučevo, Miodrag Pruginić.

-U okviru lovačkih susreta, pored takmičenja u kuvanju lovačkog gulaša prošle godine organizovana je i smotra lovačkih pasa koje je ocenjivao međunarodni kinološki sudija Borivoje Joksimović iz Smedereva. Ove godine zbog nekih tehničkih problema smotra pasa nije održana, već samo ,,Gulašijada’’, dodaje Ljubiša Vojić,član Upravnog odbora Lovačkog udruženja ,,Jelen’’ Kučevo

Pobednik ovogodišnje treće po redu lovačko-turističke i kulinarske manifestacija „Gulašijada“ koja je održana u Kučevu je ekipa Lovačke sekcije iz Radenke, Lovačkog udruženja ,,Jelen’’ iz Kučeva, koja je po oceni stručnog tročlanog žirija skuvala najbolji lovački gulaš od mesa divlje svinje,srne i zeca. Drugo mesto osvojila je ekipa iz Rače Kragujevačke, dok je treće mesto pripalo ekipi Fazanerije ,,Marinković’’ iz Šetonja. Bodovanje se vršilo po izgledu, ukusu i izvornosti skuvanog gulaša. Njima su organizatori ove manifestacije uručili zahvalnice i pehare.

-Zadovoljni smo sa uslovima koji su nam domaćini pružili da možemo bez problema upotrebiti svo svoje znanje i umeće u kuvanju lovačkog gulaša. Tu nema posebne tajne. Potrebno je samo kvalitetno meso od raznih divljači, zatim začina i mirođije kao i dugo kuvanje na vatri, oko pet sati, pa i više. Što se više kuva, gulaš je sve ukusniji, kažu članovi pobedničke ekipe Lovačke sekcije iz Radenke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari