Kovačević: Neće se eksperimentisati sa spomenikom kralju Aleksandru Karađorđeviću

Ostavite komentar


  1. Lepo je što u našoj zemlji seljaka postoji samo jedan građanin čiji se predlozi bezpogovorno preinačuju u odluke.

  2. Bolje to nego spomenik ruskom Caru.
    Inace – zasto ne Obrenovicima? To je njihov Dvor, Aleksandar moze kod skupstine Jugoslavije – jer Aleksandar NIKAD NIJE BIO SRPSKI KRALJ!
    Muka mi je od Jugoslavije, Rusije i svog tog pan-slovenskog djubreta koje nam se namece…. Ovo je Srbija!

  3. Spomenik za šta? Ubistvo poslednjeg srpskog kralja i kraljice, bežaniju preko Albanije, ubijenih 10000 Crngoraca i spaljenih 6000 njihovih domova, genocid nad bošnjacina koji je počeo u miru, 1924. godine u Šahovićima kada su deca živa bacana u vatru a živim ljudim drana koža. Za likvidacije komunista i slobodoumnih Srba tokom diktature. Ima li kraja ovom ludilu?

    1. A da pročitate kako je izvršio genocid nad Srbima Aleksandar Karađorđević, poreklom Petrović iz sela blizu Andrijevice. Evo podataka: poginulo 62% radnosposobnog stanoviništva, od toga 56,7% muških glava; 28% od cele populcije. Kada čujete “Vitezi Karađorđeve zvezde”, to zanči 50. poginulo, 49. osakaćeno, a taj jedan živ i zdrav dobio bi tu zvezdu. Dok su invalidi rata prosili po Beogradu i drugim gradovima Srbije, Karađorđevići, Pašići i njima slični enormno su se bogatili. Po Balzaku podićićemo spomenik zločincu, jer je rekao”Iza svakog velikog bogatsva stoji veliki zliočin.”
      Njihova nepočinsitva svojim životom platio je Švajcarski lekar, Rudolf Arčibald Rajs, koji je spašavao ranjene i bolesne Srbe tokom ratu. A ostavio nam je amanet, no to nije pomoglo Srbima, evo niti književnik Kovačevć to nije shvatio, kada podržava da se podigne spomenik nekome koji je uzor sadašnjem okupatoru Sbije. A knjiga Oboženog Rudolfa Arčibalda Rajsa nosi naslov: “Čujte, Srbi! Čuvajte se sebe.”

    1. Eh, gospodine, ovde je izmisljanje istorije dozivelo neverovatne razmere! Pa kazu: „oličenje Aleksandra, koji je, pre svega, kod nas poznat kao oslobodilac.“ A za mene on je olicenje DIKTATORA, koji je raspustio Skupstinu, ukinuo Ustav i proglasio Zakon o zastiti drzave koji je omogucio zlocine nad neistomisljenicima. Njegov otac nije se ustrucavao da sedne na presto posle pokolja svojih prethodnika. A on sam je na to mesto stigao umesto brata Djordja, koji se prestola „odrekao“ pod veoma sumnjivim okolnostima.

  4. Iako kontraverzan i poznat po netpotizmu in ne bas demokraticnom vladanju, ja bi osobno voleo, da mu se postavi spomenik u Ljubljani. Ipak je on ujedinio ove narode, bar na tren.

  5. I kako to možemo da izađemo na zdrav drum kada podižemo someniike Nikoli Pašiću i Aleksandru Karađođeviću?! Oni su prvo opljačkali državnu kasu pa izazvali Prvi svetski rat kada su nas okolni narodi ubijali čime su god stigli, čak su na mam i decu u kolevci boli bajonetom. U tom suludom ratu da bi pomenute persone prikrili pljačku buđeta zbog čega za vojnike ne smo da nije iblo para za puške i municiju več niti za obuću i odeću. A ja se nadao da će uskoro doći vreme da se sršu spomenik lopovu i lažovu, Nikoli Pašiću, milom uzoru Miloševiću, Šešelju i Vučiću, kad ono, naravno po želji sadašnjeg vladara koji razara Srbiju, hoće i spomenik blesavom kralju Aleksandru Karađorđeviću! Kada se pitate zašto smo izgubjeni u vremenu i prostoru podsećavam vas na ove misli iz Bbilije: „Oci naši zgriješiše, i nema ih, a mi nosimo bezakonja njihova.“ (Plač Jeremijin, gl.5; 7) „

  6. Kralj Aleksandar je nas Kralj koga su nasi dedovi voleli jer je sa njima prosao i dobro i zlo. Svo vreme je proveo sa svojom vojskom i bio neko ko je poginuo za svoju ideju. Mislim da nas treba biti sramota da mi koji nismo ziveli u to doba sudimo o jednom vladaru koga su nasi preci koji su ziveli sa njim postovali.

    1. Ne zasluzuje spomenik ni jedan trenutak zato jer je unistio Srbiju. Kada je stvorio jugoslaviju tada su austrougatski srbi bili ravnopravni sa AU hrvatima a sada ih vise tamo nema.
      Zaratio je protiv AU umesto da kao Obrenovic sa njima trguje i sto da ne udje srbija u sastav AU. doneli be drzavnu organizaciju pruge medecinu itd itd. a sada bismo imali srbiju koja bi obuhvatala sve krajeve gde su tada ziveli srbi i solidan deo morske obale. posle ace idemo putem ambisa

Ostavite komentar


Društvo

Zašto su baš Ćuprija i Smederevska Palanka najtopliji gradovi i da li ćemo ovog leta prevazići rekord u temperaturi iz 2007. godine? 10

Zašto su baš Ćuprija i Smederevska Palanka najtopliji gradovi i da li ćemo ovog leta prevazići rekord u temperaturi iz 2007. godine?

Najtopliji grad u Srbiji i danas je bila Ćuprija, gde je u 15 časova temperatura vazduha bila čak 41 stepen Celzijusov, dok je 40 stepeni izmereno u Smederevskoj Palanci, a po 39 stepena bilo je u više od deset gradova širom zemlje. Mnogi se pitaju zašto su baš ova dva grada iz dana u dan najtoplija, a klimatolog Vladimir Đurđević objašnjava za Danas zašto je to tako.

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.