Ozbiljno se protivimo kozmetičkim promenama, jer one ne znače ništa. Zbog toga se energično zalažemo da se obavi istinska podela glomazne opštine Leskovac i da nekadašnji opštinski centri – Grdelica, Vučje i Brestovac – dobiju stari status.

Ovo je suština ocene nevladine organizacije Leskovački krug, koja se mogla čuti poslednjih dana na brojnim sastancima organizovanim širom leskovačkog atara.

– Leskovački krug, koji je prikupio 13.165 potpisa građana, čiju su ideju podržale i druge nevladine organizacije, kao i većina stranaka, zalaže se da Grdelica, Brestovac i Vučje, budu opštine, kao što su bile do 1965. godine, a da sam Leskovac, koji je većdobio status grada, ima novu organizaciju lokalne vlasti – kaže Jugoslav Tomić, predsednik Leskovačkog kruga.

Za istinsku podelu leskovačke opštine je i Srđan Dimitrijević, potpredsednik Leskovačkog kruga, koji naglašava da je zbog neodgovarajuće teritorijalne organizacije lokalne vlasti ovo područje izgubilo jedanaest razvojnih godina, odnosno oko dve milijarde dolara realnog društvenog proizvoda. Uočeno je, takođe, da je poslednjih decenija došlo i do intenzivnog procesa demografskog pražnjenja i do produbljivanja razlika u razvijenosti pojedinih delova, kao i do njegove marginalizacije i zaustavljanja urbanizacije.

Svi, ipak, nisu oduševljeni novim-starim podelama. Mesna zajednica Pečenjevce, prema tom predlogu, trebalo bi da bude deo brestovačke lokalne samouprave, ali se ovde tome žestoko protive. Inicijativni odbor MZ Pečenjevce traži da njihovo i 16 okolnih naselja budu samostalna opština. Jedan od pokretača te ideje Vladan Zdravković, član Inicijativnog odbora, ističe da ne spori pravo Brestovčanima da imaju svoju opštinu, ali ne se ne slaže da budu gurnuti pod brestovački šinjel. Kao argument za formiranje svoje opštine u MZ Pečenjevce navode da poseduju nekoliko privrednih objekata, oko 400 zaposlenih radnika i da su razvijenija sredina od Brestovca.

O podeli leskovačke opštine proteklih dana razgovarali su i u SUBNOR-u. Mr Miroslav Zdravković, sekretar Okružnog odbora SUBNOR-a, ocenjuju da je sadašnja opština preglomazna, nedovoljno efikasna i za veliki deo stanovništva potpuno neprihvatljiva. Pored Leskovca, koji je većdobio stastus grada, trebalo bi formirati najmanje još tri, i to grdeličku, vučjansku i brestovačku, kako je to bilo i ranije. Sedište ove poslednje moglo bi biti u obližnjem Pečenjevcu. Stav je SUBNOR-a da bi status opštine mogle da dobiju Turekovac i Manojlovce, ali i neke druge sredine.

Dr Dragana Denić, predsednica MZ Vučje, kaže da godinama postoji inicijativa Mesne zajednice da dobiju status koji su davno imali, ali ne mogu da je realizuju zbog brojnih birokratskih prepreka. Dosadašnja istraživanja su, inače, pokazala da neka naselja, koja su činila opštine Grdelica, Vučje i Brestovac, a geografski su blizu Leskovcu, ne žele da se vrati stara organizacija.

– Rasprava o načinu teritorijalnog organizovanja ranije opštine, a sada grada, vodi se više od trideset godina, sa manje ili više intenziteta, bez vidljivog efekta, poručili su u pismu upućenom građanima Živojin Stefanović, predsednik Gradske skupštine i dr Goran Cvetanović, leskovački gradonačelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari