Domaći timovi Bajern Minhen i Porto ostvarili su pobede u prvim mečevima osmine finala Lige šampiona, ali su Fiorentina, odnosno Arsenal postigli veoma važne „gostujuće“ golove, koji se u nokaut fazi praktično računaju kao dva.

Bavarci su od samog početka bili agilniji i u nekoliko navrata skroz blizu prvom pogotku. Međutim, do njega su čekali celih 45 minuta, a za to vreme su Frank Riberi i centarfor Tomas Miler imali izgledne šanse. Kontroverzni nošrveški sudija Tim Overbe, koji je kumovao eliminaciji Čelsija od Barselone u prošlosezonskom polufinalu Lige šampiona, i ovoga puta je donosio diskutabilne odluke. Prva problematična bila je u zaustavnom vremenu prvog perioda igre, kada je Bajernu dosudio penal posle remplovanja Riberija i Natalija. Bavarci su sa zadovoljstvom prihvatili „poklon“ Overbea, a Arjan Roben je Freja poslao u jednu, a loptu u drugu stranu. Bilo je to konačnih 1:0 za domaćina u prvom poluvremenu, ali je „viola“ već početkom drugih 45. minuta na opšte iznenađenje izjednačila. Stevan Jovetić je loptu iz kornera spretno provukao do Danca Pera Kroldrupa koji je iz neposredne blizine lako savladao Jerga Buta. Arbitar je na sinoćnjem meču definitivno bio u centru pažnje. U 73. minutu je „ruku na srce“, dosudio zasluženi direktni crveni karton fudbaleru Fiorentine Masimu Gobiju, zbog udaranja laktom u glavu Robena. Overbe je međutim reagovao tek na asistenciju mahača. Ipak, sve dobro što je uradio tada, linijski sudija Geir Holen upropastio je nekoliko minuta kasnije. Miroslav Klose je u 89. minuti „kampovao“ u ofsajdu i sa gotovo dva metra ispred dozvoljene linije glavom savladao Freja, ali je Holen ostao „nem“, a sa njim i njegov zemljak Overbe. To je bilo i konačnih 2:1 za Bajern Minhen, ali na „mišiće“.

Porto je od prvog minuta na Dragau stavio do znanja „tobdžijama“ da želi do trijumfa. Već u 11. minuti sjajni Silvestre Varela munjevito je prošao po desnoj strani i uputio oštar centaršut na peterac. Zatečeni golman gostiju Lukaš Fabijanski, bacio se na loptu, ali mu je ona prošlo ispod tela i završila u golu. Ipak, fudbaleri Arsena Vengera nisu čekali dugo do izjednačenja. Dobar centaršut iz kornera u 18. minutu, Tomaš Rosicki je glavom prebacio do Sola Kempela koji je savladao Heltona i prvi put se upisao u strelce posle četvorogodišnjeg odsustva iz Arsenala. Portugalci su na startu drugog poluvremena „prepisali“ prvo. Na brzinu su ubacili loptu u igru posle slobodnog udarca i iznenadili „zaspale“ defanzivce „tobdžija“. Najprisebniji je bio sjajni Radamel Falkao koji je savladao Fabijanskog i još jednom potvrdio trenutnu golgetersku formu. Do kraja meča je ostalo 2:1 za plavo-bele, a rezultatom su, čini se, bila zadovoljna oba tima. Na Dragau je viđen „deža vi“, jer je i prošlom duelu ova dva protivnika slavio domaćin.

Oba revanš meča, u Firenci, odnosno Londonu, igraju se 9. marta.

Bajern Minhen – Fiorentina 2:1 (1:0)

Stadion: Alijanc arena. Gledalaca:64.500. Strelci: Roben 45, Klose 89. – Kroldrup 51. Sudija: Tim Overbe (Norveška). Žuti kartoni: Van Bomel, Klose (Bajern M.) – De Silvestri, Markioni, Vargas (Fiorentina). Crveni karton: Gobi 73 (Fiorentina).

Bajern Minhen: But, Demikelis, Van Bujten ( od 45. Kontenco), Batštuder, Lam, Van Bomel, Švajnštajger, Riberi, Roben, Miler (od 66. Olić), Gomez (od 66. Klose).

Fiorentina: Frej, Kroldrup, Natali (od 85. Paskval), Gobi, De Silvestri, Bolati, Montolivo (od 83. Donadel), Đilardino, Jovetić (od 75. Felipe), Vargas, Markioni.

Porto – Arsenal 2:1 (1:1)

Stadion: Dragao. Gledalaca: 45.600. Strelci: Varela 11, Falkao 51 – Kempbel 18. Sudija: Martin Hanson (Švedska). Žuti kartoni: Fućile, Alveš, Pereira, Fernando (Porto) – Diabi (Arsenal).

Porto: Helton, Alveš, Rolando, Pereira, Fućile, Fernando, Meireleš (od 68. Košta), Mikael (od 85. Belući), Hulk (od 81. Gonzales), Falkao, Varela.

Arsenal: Fabijanski, Vermalen, Kempbel, Kliši, Sanja, Denilson, Fabregas, Diabi, Nasri (od 88. Ebue), Bendtner, Rosicki (od 68. Volkot).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari