Kragujevac: Adaptirana škola u Jarušicama 1Foto: Grad Kragujevac

U okviru projekta Inkluzija dece u predškolsko obrazovanje i vaspitanje u školi u selu Jarušice, kod Kragujevca, adaptiran je prostor za mešovitu vrtićku grupu.

U okviru adaptacije sređen je prilaz i popločano stepenište škole, a zamenjena je i stolarija u prostorijama koju zajedno koriste učenici, predškolci i mališani u mešovitoj vrtićkoj grupi.

Saniran je i mokrog čvora sa vodovodnom i kanalizacionom instalacijom, urađena hidroizolacija i postavljena nova keramika.

– Jedan od primarnih ciljeva projekta je da se osnovno i predškolsko vaspitanje približi i učini dostupno mališanima u seoskim sredinama. Kroz besplatan četvoročasovni boravak za mešovitiu grupu, bolje i kvalitetnije uslove za rad dobili su i učenici izdvojenih odeljenja osnovnih škola u okviru kojih postoje vrtićke grupe, istakao je Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje.

Pomoćnica direktora za pedagoški rad Predškolske ustanove Nada Naumović Ivana Vukić istakla je da, pored ovog u Jarušicama, postoje još tri mešovite grupe pri osnovnim školama u seoskim područjima.

– Namera nam je da predstojeće radne godine veći broj dece, uzrasta od tri do pet godina, bude obuhvaćen programom četvoročasovnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, jer već sada vlada veliko interesovanje roditelja.

Ona je dodala da je mešovitim vrtićkim grupama u seoskim sredinama prethodne godine bilo obuhvaćeno 60 dece.

U okviru projekta Inkluzija dece u predškolsko obrazovanje i vaspitanje opredeljeno je 750.000 dinara za sređivanje prostora za mešovite vrtićke grupe pri osnovni školama u Jarušicama, Stanovu i Malim Pčelicama.

Najznačajnija tačka projekta je izgradnja vrtića u Erdeču kapaciteta 270 mesta.

Vrednost ove investicije je 1.2 milijarde dinara.

Po rečima Aleksića, u toku je izrada projekta o izvođenju radova, obezbeđene su dozvole, a radi se i na čišćenju terena.

U narednim danima će biti raspisan tender za izvođača radova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari