Godinu i po dana od osnivanja Studentskog parlamenta Univerziteta u Kragujevcu, Žika Ceković, član rukovodstva i potpredsednik Saveza studenata na Pravnom fakultetu, kaže da je to univerzitetsko telo realizovalo više proklamovanih aktivnosti i ciljeva, ali da je, ipak, moglo i moralo da se uradi više.

Godinu i po dana od osnivanja Studentskog parlamenta Univerziteta u Kragujevcu, Žika Ceković, član rukovodstva i potpredsednik Saveza studenata na Pravnom fakultetu, kaže da je to univerzitetsko telo realizovalo više proklamovanih aktivnosti i ciljeva, ali da je, ipak, moglo i moralo da se uradi više. Prema njegovim rečima, objektivne okolnosti su bile takve da se možda i nije moglo više. To se najpre odnosi na višedecenijsku praksu na domaćim univerzitetima, da su studentske organizacije uglavnom bile marginalizovane ili u funkciji interesa rukovodstava visokoobrazovnih ustanova. A ta praksa nije mogla da bude eliminisana za nešto više od godinu dana, koliko u Kragujevcu i drugim univerzitetskim centrima u Srbiji deluju studentski parlamenti.
– Studentski parlament u Kragujevcu je u koordinaciji s Rektoratom Univerziteta počeo da menja tu praksu, pa je već primetno značajno veće učešće studenata u donošenju odluka o naučno-nastavnom procesu i vannastavnim aktivnostima na fakultetima i na Univerzitetu. Tako smo, na primer, uspeli da upisnu kvotu za narednu godinu smanjimo sa 60 na 37 ESPB bodova na svim kragujevačkim fakultetima na kojima se nastavni proces organizije prema Bolonjskoj deklaraciji. Članovi Studentskog parlamenta, kao predstavnici studenata na matičnim fakultetima, učestvuju u aktivnostima u vezi s predstojećom akreditacijom tih visokoškolskih ustanova. Ostvarili smo odličnu saradnju sa Studentskim centrom i time doprineli poboljšanju uslova smeštaja i ishrane studenata – navodi Ceković.
Napominjući da je „sigurno moglo i više“, ali da, s obzirom na oklonosti, „dosad nije urađeno ni tako malo“, Ceković kaže da parlament u narednom periodu najpre mora da izbegne zamke politizacije, odnosno da ne bude upotrebljen za ostvarivanja političkih ili ličnih interesa.
– Ne smemo da dozvolimo nikakvu politizaciju Studentskog parlamenta, koji mora da ostane autentični zaštitnik prava i interesa studenata. Jedino tako ćemo moći da ostvarimo zadatke i ciljeve zbog koji smo pre godinu i po dana osnovani. Početkom aprila biće izabran nov saziv parlamenta, u okviru kojeg će delovati više resora. Među njima će biti i resor za borbu protiv korupcije i drugih zloupotreba na fakultetima i Univerzitetu. Mi u Kragujevcu, iz poznatih razloga, imamo obavezu više da se najozbiljnije suočimo i uhvatimo u koštac sa zloupotrebama u visokoškolskom obrazovanju, te ćemo tom problemu u narednom periodu posvetiti posebnu pažnju – poručuje Ceković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari