Kragujevac: Bivšim osuđenicima po 2.400 evra 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Nemačka humanitarna organizacija „Help“ obezbedila je, preneli su danas lokalni mediji, 15 grantova od po 2.400 evra, u vidu opreme, za pomoć bivšim osuđenicima koji su u Kragujevcu svojevremeno osnovali nevladinu organizaciju “Posle kiše”, koja svojim članovima za njih 900 treba da obezbedi lakše i efikasnije uključivanje u društvenu zajednicu.

Nemačka finansijska podrška treba da omogući bivšim osuđenicima da započnu sopstveni biznis. Jedini uslov za dobijanje granta za pokretanje sopstvenog biznisa jeste registracija delatnosti po zakonima Republike Srbije.

– Na osnovu formulara radiće se dva procesa selekcije. Prva je prilikom apliciranja, a druga na osnovu posete i razgovora sa zainteresovanim klijentom. Nakon odobrenja donacije postoji i mogućnost organizovanja stručne poslovne obuke za klijente, a ukoliko posle dve godine zaposle još neko lice mogu im biti odobrena dodatna sredstva, rekao je Vojkan Milovanović iz nemačke organizacije “Help”.

Finansiranje projektnih aktivnosti udruženja ”Posle kiše”, među kojima su bivši osuđenici i članovi njihovih porodica, potrebno je jer dodatno radno angažovanje tih ljudi i sve druge usluge u sistemu socijalne zaštite, nisu dovoljni.

Članovi NVO “Posle kiše” dobili su prošle godine pet grantova od nemačke organizacije “Help”, a bivši osuđenici kojima su odobreni uspeli su da opstanu u pokrenutim poslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari