Na toplovode Zastave energetike priključeno je više od 14.000 kragujevačkih domaćinstava, uglavnom onih u stambenim zgradama, kao i veliki broj ovdašnjih privrednih firmi, obrazovanih, zdravstvenih, kulturnih i drugih ustanova i institucija. Najvećem broju korisnika usluga Energetike cena utrošene toplotne energije i dalje se obračunava prema kvadratnom metru.

Na toplovode Zastave energetike priključeno je više od 14.000 kragujevačkih domaćinstava, uglavnom onih u stambenim zgradama, kao i veliki broj ovdašnjih privrednih firmi, obrazovanih, zdravstvenih, kulturnih i drugih ustanova i institucija. Najvećem broju korisnika usluga Energetike cena utrošene toplotne energije i dalje se obračunava prema kvadratnom metru. Cena toplotne energije u Kragujevcu iznosi nešto preko 42 dinara po kvadratu, tako da vlasnici stanova od 50 kvadratnih metara, na primer, centralno grejanje mesečno plaćaju oko 2.000 dinara. Na ovaj način obračunata cena grejanja u Kragujevcu plaća se tokom cele godine, odnosno svih dvanaest meseci, bez obzira na to što grejna sezona traje od 15. oktobra do polovine aprila.
Nadležni za energetiku u kragujevačkoj gradskoj upravi kažu da u centru Šumadije ima i korisnika usluga Energetike koji grejanje plaćaju prema „kubiku“ utrošene toplotne energije. Grejanje na taj način plaćaju vlasnici stanova u novim stambenim objektima u kojima je ugrađena horizontalna toplovodna mreža, a na koju je moguće instaliranje kalorimetra. U gradskoj upravi smatraju da će do 2009. svi vlasnici stanova s centralnim grejanjem toplotnu energiju plaćati na osnovu potrošnje. Do 2009, naime, i u starijim stambenim zgradama, umesto postojeće vertikalne, treba da bude izgrađena horizontalna razvodna mreža, čime će se stvoriti uslovi (i obaveza) da svi korisnici daljinskog grejanja ugrade kalorimetre.
Kako je cena grejanja u Kragujevcu još uvek više socijalna, nego ekonomska kategorija (nedavno je, podsetimo, odbijen zahtev Energetike za povećanje cene grejanja za 15 odsto), to „grejni dan“ u stanovima koji koriste usluge Energetike traje od 6 sati ujutro do 21 čas uveče, osim u vreme praznika i velikih mrazeva, kada radijatori mogu da budu topli i tokom cele noći. Ipak, grejanje ovde uobičajeno počinje ujutru, a isključuje se, ponovimo, u 21 sat, jer za grejanje i tokom noći jednostavno nema novca. U prilog ovome jeste i činjenica da se dugovi i građana i kragujevačke privrede Energetici za utrošenu toplotnu energiju neretko mere desetinama, pa i stotinama miliona dinara. Otuda su pogoni najvećih Zastavinih fabrika (automobila, kamiona i oružja) tokom zimskih meseci već godinama unazad hladni. Radnici Zastavinih fabrika u nezagrejanim halama rade i u vreme većih mrazeva, ali to je već druga priča.
Zastava Energetika od 2001, odnosno od transformacije bivše Grupe Zastava, posluje kao društvo sa ograničenom odgovornošću koje je u postupku privatizacije. Gradska uprava nastoji, međutim, da ovu firmu transformiše u javno komunalno preduzeće kojim bi gazdovao grad. Ali, nevolja je u tome što za transformaciju Energetike u javno komunalno preduzeće ne postoje zakonske mogućnosti. Ukoliko se, u međuvremenu, ne pronađe model za takvu transformaciju, grad će, vele nadležni, učestvovati na aukciji za prodaju Energetike kako bi tu firmu od opšteg interesa zadržao u svom posedu i na taj način imao kontrolu nad proizvodnjom, potrošnjom i formiranjem cena toplotne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari