Kragujevac: Drastičan skok broja učenika zaraženih korona virusom 1Foto: Z. Mišić

Prema informaciji Instituta za javno zdravlje Kragujevac, broj učenika zaraženih korona virusom je u velikom porastu.

Prva nedelja drugog polugodišta u šumadijskim školama obeležena je svakodnevnim rastom broja učenika i nastavnika zaraženih korona virusom, rekli su za Danas u kragujevačkom Institutu za javno zdravlje.

Prema podacima IZJZ, za poslednjih nedelju dana na teritoriji Šumadije, evidentirano je 706 učenica i učenika osnovnih i srednjih škola i 138 nastavnika, pozitivnih na testu na korona virus.

“Ovo predstavlja drastičan skok u broju inficiranih. Poređenja radi, pred novu godinu, krajem decembra, imali smo dvoje, troje dece pozitivne na kovid na nivou grada. Ovaj broj je jako veliki i raste svakodnevno”, kaže za Danas dr Ana Miljanović, epidemiološkinja i načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Po podacima kojima dr Miljanović raspolaže, na teritoriji Kragujevca od 24. do 31. januara u Kragujevcu je registrovano 459 učenika obolelih od kovida, u Aranđelovcu 92, Topoli 31, Lapovu 8, Btočini 17, Rači 33 i Kniću 66.

“Ovi podaci se odnose na decu koja su krenula u školu, a bilo je učenika koji nisu došli na nastavu. Njihov broj nemamo jer su testiranja koja su rađena tokom raspusta, vođena samo kroz ukupan broj inficiranih, a ne po uzrastu ili zanimanju”, kaže dr Miljanović.

Prema informacijama IZJZ Kraguujevac, među inficiranim učenicima brojniji su srednjoškolci od osnovaca.

Da stručnjaci nisu preterani optimisti potvrđuje i dr Ana Miljanović, koja nam je rekla da broj inficiranih sada malo stagnira, da se kriva na grafikonu malo zaravnila, ali na jako visokom niovu i da se ne zna u kom smeru će sada krenuti.

Ovome doprinosi i još uvek nedovoljan procenat vakcinisanog stanovništva. Naime, u Šumadiji je prvu dozu bilo koje raspoložive vakcine primilo 44,64 odsto stanovništva, drugu dozu je primilo 43,49 odsto, dok je treću, takozvanu buster dozu, primilo samo 25,51 odsto Šumadinaca.

Najmanji odziv je u Rači, gde je prvom dozom vakcinisano 30,29 odsto, drugom 28,64 odsto, a trećom 16,55 odsto.

Najveći procenat vakcinisanog stanovništva beleži Kragujevac gde je prvom dozom vakcinisano 50,13 odsto, drugom 48,80, a trećom 28,49 odsto populacije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari