Kad za nekih godinu dana, kako se zvanično očekuje, Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, naravno, ukoliko do tada ispuni preostale uslove, pre svih onaj vezan za punu saradnju sa Hagom, Kragujevac će, procenjuju mnogi ovde, ponovo biti jedan od najznačajnijih, ako ne i najznačajniji industrijski centar Srbije i Balkana. U Kragujevcu će, naime, za godinu dana, preciznije u poslednjem tromesečju 2011, startovati najpre probna, a nekoliko meseci docnije i serijska proizvodnja vozila u kompaniji Fijat automobili Srbija (FAS), u kojoj je italijanski Fijat većinski, a Vlada Srbije manjinski partner.


Kompanija Fijat automobili Srbija godišnje će, prema oficijelnim najavama, proizvoditi između 200.000 i 300.000 vozila, koja će se prodavati na evropskim, američkom i ostalim svetskim tržištima, od čega Srbija očekuje godišnji devizni prihod od oko 1,3 milijarde evra, što je šestina sadašnjeg ukupnog srpskog izvoza. Sa Fijatom u Kragujevac krajem ove i početkom naredne godine stiže još 15 italijanskih firmi iz grupe najznačajnijih Fijatovih kooperanata, koji će u centru Šumadije i Srbiji biti deo prateće industrije kompanije Fijat automobili Srbija. U Kragujevac je, zbog Fijata pre svega, stigla multinacionalna kompanija Plaza sa većinskim izraelskim kapitalom, koji ovde pravi prvi višefunkcionalni kompleks u Srbiji, u kojem će na površini od oko 60.000 kvadratnih metara biti locirani brojni hipermarketi, restorani, bioskopske i koncertne dvorane, kao i drugi objekti i sadržaji iz oblasti kulture i zabave. Pored Plaze, u Kragujevac su došli ili najavljuju dolazak i drugi inostrani investitori, kako iz proizvodne delatnosti tako i u sektoru usluga, trgovine i ugostiteljstva. U centru Šumadije, uz već prisutne hipermarkete Metroa, Tuša, Merkatora, Dis komerca i drugih, krajem godine biće otvoren i prvi Delta park u Srbiji. U prvom kvartalu naredne godine ovde bi nadalje trebalo da startuje i izgradnja hotela Holidej in.

Kragujevac je sa Fijatom, reklo bi se, već zakoračio u Evropu i izvesno je da na tom putu neće zastajati, već da će naprotiv, prednjačiti kao što je to činio još od prve polovine 19. veka, kada su u tadašnjem prestonom Kragujevcu udarani temelji moderne srpske države i formirane gotovo sve državne, obrazovne, kulturne, zdravstvene, privredne i ostale ustanove i institucije, koje su osnivane prema tadašnjim evropskim uzorima. U prilog pređašnjoj tvrdnji ide činjenica da je Kragujevac prvi srpski grad koji od ovog meseca ima svoju kancelariju i svog predstavnika-lobistu u Briselu, sedištu najznačajnijih ustanova i institucija Evropske unije. Odlukom ovdašnjeg lokalnog parlamenta, naime, Kragujevac je početkom oktobra za svog predstavnika u Briselu imenovao Kragujevčanku Borku Tomić, koja je diplomu magistra poslovnih komunikacija stekla u Parizu, a zvanje lobiste u Evropskom parlamentu dobila pre koju godinu u Briselu.

Tomićeva za Plave strane kaže da je u Briselu već počela da traži potencijalne evropske partnere, sa kojima bi Kragujevac mogao da realizuje privredne, obrazovne i kulturne projekte. S druge strane, veli, uspostavlja kontakte sa fondovima koji bi mogli da finansiraju realizaciju razvojnih projekata u centru Šumadije. Prva kragujevačko-šumadijska delegacija u Briselu, najavljuje ona, boraviće između 8. i 12. novembra ove godine, kada će početi da uspostavlja prve kontakte sa predstavnicima ustanova i institucija EU, kao i pojedinih evropskih regija, koje imaju predstavništvo u tom gradu.

– Srbiji, a time i Šumadiji i Kragujevcu, za sada su dostupne dve vrste pretpristupnih fondova i to onih vezanih za pomoć u tranziciji i za prekograničnu saradnju. Dobijanjem statusa kandidata otvoriće se mogućnost za korišćenje sredstava još tri vrste pretpristupnih fondova, među kojima su i oni za podsticanje poljoprivredne proizvodnje, kao i ruralnog i regionalnog razvoja. Kada Srbija postane kandidat za članstvo u EU, našim ljudima i institucijama otvoriće se vrata brojnih i raznih ustanova EU, pre svih onih za obrazovanje i stažiranje. Time će se značajno povećati broj naših kadrova koji će biti obučeni za usklađivanje srpskog zakonodavstva sa regulativom EU – smatra Tomićeva, napominjući da će sa statusom kandidata, Srbija sa EU moći da formira zajedničku savetodavnu komisiju, koja će se baviti isključivo Srbijom i u kojoj će i Kragujevac imati svog predstavnika.

Član kragujevačkog gradskog veća za privredu i privatizaciju, mr Vlada Vučković smatra da put prema Evropskoj uniji koliko otvara mogućnost za dobijanje određenih pogodnosti u odnosima sa međunarodnom zajednicom, toliko i nameće prihvatanje obaveza za stvaranje jednog normalnog društva i uređenog privrednog ambijenta.

– U takvom društvenom i privatnom ambijentu Kragujevac kao privredni i industrijski lider Srbije i Balkana i kao budući regionalni centar prema evropskim standardima, očekuje značajan napredak na svim poljima i u svim delatnostima, počev od privrede, preko usluga, do zdravstva, obrazovanja i kulture. Opredeljenje Fijata da deo svog programa realizuje ovde, približavanjem Srbije EU dobijaće nove podsticaje tako da u perspektivi uopšte nije nemoguće ni proširenje Fijatove investicije u Srbiji i Šumadiji, čime bi se Kragujevac definitivno učvrstio na poziciji industrijskog lidera ovog dela Evrope – ističe Vučković.

Regionalni centar

Predsednik NVO Šumadijska regija, Borivoje Radić kaže da Kragujevac otvaranjem svoje kancelarije u Briselu i slanjem svog lobiste u sedište EU, prednjači u Srbiji u stavu da treba ubrzanije ići prema članstvu u EU.

– Ovde se sasvim osnovano očekuje da će približavanje i konačno članstvo Srbije u EU dati veliki doprinos razvoju Kragujevca koji će se vratiti na poziciju lidera auto industrije u jugoistočnoj Evropi, čime će se obezbediti napredak i drugih delatnosti. Približavanjem Srbije EU stvaraće se i uslovi za primenu evropskih standarda o regionalnom ustrojstvu države. Tu Kragujevac vidi šansu da se konačno razvije u pravi regionalni centar koji će u punoj meri da doprinosi razvoju Šumadije, pa i čitave Srbije – ističe Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari