Kragujevac: Mačke ga spasile od prinudnog iseljenja 1Foto: Suzana Đorđević

Prinudno iseljenje Dejana Stojiljkovića iz stana u ulici Ibarskih rudara, nije uspelo. Uprkos izgubljenom sporu sa majkom, ostao je da u njemu živi sa 44 mačke.

Kragujevčanin Dejan Stojiljković uspeo je da ostane u stanu koji je izgubio u sporu sa majkom i po svoj prilici, to mu je omogućeno jer u Kragujevcu ne postoji azil za mačke.

Već desetak godina stanari zgrade u ulici Ibarskih rudara pokušavaju da urazume komšiju Dejana, koji u stanu, prema nekim procenama, drži 44 mačke.

Upućivali su žalbe i pritužbe brojnim inspekcijama u Kragujevcu, kako pojedinačno tako i preko upravnice zgrade. Za njihove pritužbe postoji i pravni osnov u gradskoj odluci da je u stanu dozvoljeno držanje maksimalno dve životinje. Sve je ostalo bez uspeha.

“To traje deseet godina, ta agonija sa mačkama i komšijom Dejanom. Institucije su reagovale po našim pritužbama i dva puta su pokušali da uđu u taj stan i razgovaraju sa njim. U ovoj zgradi živi 45 porodica, ima dece i starih, bolesnih. Mi ne znamo čemu smo sve izloženi, ali smradu svakako jesmo. Bukvalno ljudi trče kroz hodnik da bi što kraće udisali taj neprijatni miris, ali se to već uvuklo i po drugim stanovima”, kaže za Danas Suzana Đorđević, komšinica iz iste zgrade.

Pre dve godine, majka Dejana Stojiljkovića, u nemogućnosti da više živi sa brojnim životinjama u istom stanu, iselila se i prema pričanju komšija, trenutno živi kod rođaka.

Ona je i tužila sina za iseljenje i dobila sudski spor, jer se stan vodi na nju.

Sudski izvršitelji u pratnji policije, vatrogasaca, ekipa JKP Šumadija, pokušali su da izvrše sudsku presudu, ali bez uspeha.

Kada su ušli u stan dočekao ih je neizdrživ smrad urina mačaka u ogromnom broju.

Kako JKP Šumadija nema azil za mačke već samo za pse, nisu mogli da ih evakuišu na propisan način.

U izjavi za portal Glas Šumadije Dejan Stojiljković kaže:

„Nisam imao vremena da ih udomim, i jednostavno sam prihvatio da budu moje vlasničke mačke“

Takođe je naveo da svađe i nesuglasice sa majkom ima još od 2013.godine, i da su on i njegova majka imali odgovarajući broj mačaka, o kojima u zbog privatnih problema nisu vodili mnogo računa, što je dovelo do toga da se mačke razmnože u ovolikom broju.

Ovaj Kragujevčanin će ostati u stanu sve dok JKP Šumadija, odnosno njen deo Ćistoća, ne bude obezbedila azil za mačke.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari