U Zastava Energetici, koja toplotnom energijiom snabdeva više od 14.000 stanova i brojne ovdašnje firme, obrazovne, zdravstvene i ostale ustanove, pripreme za predstojeću grejnu sezonu traju uiveliko. Trenutno se, prema poslednjim informacijama iz tog preduzeća, privodi kraju remont svih 14 kotlova u Zastavi i gradu, a u toku su i drugi radovi, vezani za rekonstrukciju i modernizaciju sistema daljinskog grejanja.

Direktor Zastava Energetike Nikola Petrovićza naš list kaže da je trenutni obim radova u toj firmi nezabeležen godinama unazad. On pritom pojašnjava da je Eneregetika, u okviru zajedničkog projekta Vlade Srbije i nemačkle banke za obnovu i razvoj KFW, dobila 1,7 miliona evra nepovratnih sredstava i kredit od 6,4 miliona evra za rekosntrukciju topolovoda, izgradnju novih kotlarnica i ugradnju kalorimetara, odnosno merača utrošene troplotne energije.

– Planom za ovu godinu predviđeno je da rekonstrušemo pet kilometara gasovoda. Do sada smo rekonstrisali tri kilometra, a preostala dva završićermo do kraja godine. Kupili smo i prvih 380 kalorimetara za stambene objekte koji su najveći potrošači toplotne energije u gradu. Ovih dana očekujemo isporuku tri nova kotla, jednog za većpostojeću kotlarnicu u naselju Erdoglija, a dva za novu kotlarnicu u naselju Centralna radionica, čija izgradnja še početi naredne godine – kaže Petrović.

Dodaje da Energetika trenutno ima 28.000 tona uglja, a da će do početka grejne sezone bitilo lagerovano 45.000 od ukupno potrebnih 90.000 tona uglja. Prema uobičajenoj praksi, preostalih 45.000 ona uglja kupovaće se sukcesivno, tokom grejne sezone. Petrovićkaže da će mazut, u saradnji sa Udruženjem toplana Srbije, biti nabavljen uoči grejne sezone.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari