Kragujevac: Počela izgradnja kanalizacione mreže u Gošinoj ulici, u naselju Petrovac (FOTO) 1Foto: G. G.

U okviru nacionalnog programa „Čista Srbija“ planirana je izgradnja i revitalizacija oko 360 km kanalizacione mreže u Kragujevcu.

Gošina ulica u naselju Petrovac duga je oko 335 metara i urađeno je prvih 80 metara. Ovo je drugo gradilište u Kragujevcu na kome se izvode radovi u okviru programa „Čista Srbija“.

Prva ulica u kojoj su radovi finansirani iz istog programa je ulica Milivoja Bankovića Sićka u Beloševcu, gde je do sada urađeno 300 metara mreže.

Komunalna infrastruktura je posebno problematična u naselju Petrovac. Pre nekoliko godina, tačnije 2013. izvođeni su radovi na komunalnoj infrastrukturi, u ulici Dušana Đorđevića.

Tada je urađena kišna i fekalna kanalizaciona mreža, kao i razvod gasne mreže. Paralelno sa njom, radovi su obaveljni i u ulici Ane Frank.

U to vreme, uloženo je oko 220 miliona dinara i bio je to jedan od najskupljih projekata, kada je reč o izgradnji putne mreže u Kragujevcu, do tada. Polovinu sredstava obezbedio je grad Kragujevac, a druga polovina obezbeđena je iz državnog budžeta.

Radovi nikada nisu završeni jer nedostaju trotoari, horizontalna signalizacija i završni sloj asfalta. Većina ulica u Petrovcu, jednom od najstarijih naselja u gradu, nalazi se u katastrofalnom stanju.

Kragujevac: Počela izgradnja kanalizacione mreže u Gošinoj ulici, u naselju Petrovac (FOTO) 2
Foto: G. G.

U istom naselju, sada su u toku radovi na izgradnji kanalizacione mreže u Gošinoj ulici.

Tokom posete ovom gradilištu gradonačelnik Nikola Dašić najavio je i izgradnju druge vrste komunalne infrastrukture, ne precizirajući o čemu se radi.

„Radiće se 360 kilometra kanalizacione mreže, u okviru ovog projekta, ali to povlači sa sobom i izgradnju druge infrastrukture, koja se izmešta ili gradi iz početka, kao i veliki broj procedura koje treba da se obave“, rekao je Dašić.

Naselje Petrovac, inače, karakteriše nedovoljna infrastrukturna izgrađenost. Stanovnici su suočeni sa brojnim problemima, od nepostojanja ulične rasvete u velikom broju ulica. Posebno, u delu naselja Staro selo, preko neasfaltiranih ulica punih udarnih rupa, do divljih vodovodnih i kanalizacionih mreža.

Kragujevac: Počela izgradnja kanalizacione mreže u Gošinoj ulici, u naselju Petrovac (FOTO) 3
Foto: G. G.

„Nije problem samo ući u investiciju i obezbediti sredstva, problem je naći rešenje da porodice koje nemaju legalizovane objekte ne budu ostavljene bez nove infrastrukture“, rekao je Dašić.

Istine radi, najveći broj kuća je ušao u proces legalizacije još pre nekoliko godina, ali taj posao očigledno sporo odmiče u Kragujevcu.

„U prvom prioritetu planirano je da bude izgrađeno 42 kilometra mreže, do kraja naredne godine. Paralelno se vrši KTP snimanje za ostali deo mreže“, rekao je Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika.

JKP Vodovod i kanalizacija radi projekat dela mreže čija je izgradnja već ugovorena preko ovog komunalnog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari