Kragujevac proglasio 2023. godinu godinom kneza Mihaila Obrenovića 1Foto: V. G.

Na sednici Skupštine grada Kragujevca odbornici su doneli odluku da narednu godinu proglase godinom kneza Mihajla Obrenovića, budući da se navršava 200 godina od njegovog rođenja.

Kragujevac će ovaj jubilej proslaviti različitim kulturnim manifestacijama koje će početi u februaru 2023. i trajaće sve do jeseni.

Dominantnu ulogu u programskim aktivnostima imaće Narodni muzej Šumadije, budući da je planirano da u 2023. godini bude uređene dvorište ove ustanove kulture, kao i sređivanje konaka kneza Mihajla, koji je sagrađen za vreme njegovog života.

Kako je najavio Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu, za jesen se priprema novi program “Dani kneza Mihajla”, u kome će učestvovati Srpska akademija nauka i umetnosti, Institut za umetnost i književnost iz Beograda i kragujevačke ustanove kulture.

Obrazlažući odluku da sledeća godina bude proglašena godinom kneza Mihajla, Bjeletić je istakao, da je on bio najobrazovaniji srpski knez 19. veka i jedan od najelokventnijih vladara tadašnje Evrope.

Progres Kneževine Srbije bio je posebno izražen tokom perioda njegove druge vladavine, a to je podrazumevalo konačno oslobođenje od turske vlasti i građenje savremene srpske države.

– Stupio je na presto sa namerom da iskoreni nepostojanje vlasti, zakona, osvetu i gonjenje. Zalagao se za jačanje zakonodavstva i uspostavljanje nove narodne vojske. Zahvaljujući njegovoj mudroj politici, Srbija je uspela da značajnije iskorači ka sticanju nezavisnosti kasnije na Berlinskom kongresu, rekao je Bjeletić.

On je dodao da je za grad značajno usvajanje ovakve odluke jer su u Kragujevcu na Preobraženje 1861. godine usvojeni važni zakoni koji su zaobilazili turski ustav, Zakon o ustrojenju državnog saveta, Zakon o narodnoj skupštini, kao i prvi normativni akt u Srbiji koji je trajnije uredio položaj Narodne skupštine.

Više vesti iz o vog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari