Kragujevac: Zbog skoka broja obolelih "Zastavina" ambulanta ponovo u kovid sistemu 1Foto: Z.S.M.

Posle novogodišnjih praznika broj novih kovid pacijenata na području Kragujevca i Šumadijskog okruga svakoga dana, bukvalno se duplira. Zbog toga je u kovid sistem ponovo uključena „Zastavina” ambulanta.

U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i povećanim brojem novoobolelih, gradonačelnik Kragujevca i komandant Štaba za vanredne situacije Nikola Dašić, sazvao je danas vanrednu sednicu gradskog Štaba za vanredne situacije, na kojoj je doneta odluka da se „Zastavina“ ambulanta ponovo vrati u kovid sistem.

Nakon neophodnih priprema, Respiratorna Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava (ZZZR Zastava), primaće kovid pacijente već od subote, 8. januara.

Gradonačelnik Kragujevca Dašić doneo je takvu naredbu zbog naglog skoka novoinficiranih i povećanog broja pregleda, kako bi se rasteretila Respiratorna ambulanta Doma zdravlja Kragujevac (ATD),  koja je ostala jedina kovid ambulanta u gradu.

Inače „Zastavina” ambulanta, zbog malog broja novoobolelih, isključena je iz kovid sistema poslednjeg dana prošle godine.

Inače, po podacima Instituta za javno zdravlje samo juče je na području Šumadijskog okruga testirano 1.385 osoba, od čega je na virus bilo pozitivno 332 lica.

Kao i uvek, najviše novoobolelih je u samom Kragujevcu, 208 pacijenata, ali je već danima mini žarište novoobolleih i Aranđelovac, u kome je juče registrovano čak 57 kovid pozitivnih građana.

Raste broj hospitalizovanih u kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru, na čijim se kovid klinikama, po poslednjim podacima, nalazi 52 pacijenta, od čega je šestoro njih na respiratoru.

Kragujevac: Zbog skoka broja obolelih "Zastavina" ambulanta ponovo u kovid sistemu 2
Zastavina kovid ambulanta Foto ZZZR Kragujevac

Dr Biljana Veljković, portparolka Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, podseća da „Zastavina” kovid ambulanta radi svakog dana (i subotom i nedeljom) od sedam do 22 sata.

– Na osnovu aktuelne epidemiološke situacije, povećanog broja novoobolelih od kovida i preopterećnosti respiratorne jedinice Doma zdravlja Kragujevac, posle samo sedam dana, vraćamo se u „kovid priču”, kao i u prethodna tri navrata – kaže ona za „Danas”.

Po njenim rečima, u ZZZR kovid ambulanti radiće po šest zdravstvenih kovid ekipa, u dve smene.

Da je došlo do naglog skoka novoobolelih potvrđuje i Danijela Petrović, portparolka Doma zdravlja Kragujevac.

– Gužve su velike. Samo juče u našoj Kovid ambulanti, na Bubnju pri ATD-u, imali smo više od 800 pregleda. Mislili smo da radimo skraćeno za praznike do 20 sati, ali zbog trenute epidemiloške situacije, naše radno vreme ostaje do 22 sata – kaže ona, dodajući da su povećali i broj kovid ekipa u ambulanti na 14, u dve smene.

Po njoj, ipak je dobro što ne najveći broj novoobolelih sa blažim simptomima i lakšom kliničkom slikom.

– U ovom talasu, za sada, veoma mali broj je njih sa upalom pluća. Mahom su u pitanju samo kašalj, bolovi u grlu i kijavica. Zbog toga se oni ne upućuju na hospitalizaciju i kliničko lečenje, već kod nas dobijaju čitav tretman i terapiju, što nas dodatno opterećuje kao ustanovu primarne zdravstvene zaštite – ističe ona.

Kragujevac: Zbog skoka broja obolelih "Zastavina" ambulanta ponovo u kovid sistemu 3
Za dan više od 800 pregleda Kovid ambulnata Doma zdravlja pri ATD-u Foto: Z.S.M.

Posle dužeg vremena u porastu je i broj osoba u kućnoj izolaciji u Šumadiji.

Po najnovijim podacima u Šumadijskom okrugu, trenutno je u samoizolaciji 1.361 lice. Najveći broj njih je u Kragujevcu 828, pa u  Aranđelovcu 227, Batočini 97, Topoli 84, Lapovu 43, Rači 42 i 40 građana u Kniću.

Istovremeno, imunizacija je u Šumadiji tokom praznika potpuno stala.

Po najnovijim podacima Doma zdravlja Kragujevac, juče je čitavom ovom području prvu dozu nekog od ponuđenih pet cepiva primilo samo 39 ljudi.

Više tekstova iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari