Kragujevački mediji se bore za opstanak 1Foto: Tviter/Kragujevac slobodno

Gradska uprava u Kragujevcu još nije objavila poziv za sufinasiranje medijskih projekata, koji je kalendarom rada planiran za 30. jul.

Udruženje Res Publika saopštilo je da to nije iznenađenje, ocenivši da je izbegavanje lokalne samoprave da raspiše konkurs sramno i neodgovorno.

Od osam konkursa u različitim oblastima, jedino medijski nije raspisan prema utvrđenom planu, pa smatramo da je lokalna samouprava time potvrdila svoj ignorantski odnos prema gradskim medijima, ali i prema Zakonu o javnom informisanju, kojim je predviđeno isključivo projektno sufinansiranje, saopštila je Res Publika.

U saopštenju se ističe da takvo ponašanje predstavlja još jedan pokušaj izrugivanja kragujevačkim medijima, koji od 2014. godine nisu dobili čak ni priliku da konkurišu za budžetska sredstva.

Dok se mnogi od njih bore za opstanak, od 2017. do danas, višemilionski iznosi redovno se slivaju isključivo na račun Radio televizije Kragujevac (RTK), ukazuje to udruženje.

Res Publika je naglasila da ni kriza u koju je zapao jedini štampani nedeljnik u gradu, kao ni pandemija kovida, tokom koje je naročito došao do izražaja značaj objektivnog i pravovremenog informisanja, nisu promenili odnos kragujevačke gradske uprave prema nezavisnim lokalnim medijima.

Neki od njih su zbog izveštavanja u javnom interesu, ali i poverenja koje im publika ukazuje, dobili pomoć od međunarodnih novinarskih organizacija i fondacija, drugi od domaćih organizacija, ali na podršku grada očigledno ne mogu da računaju, navodi Res Publika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari