Kragujevčani od danas sporove mogu da rešavaju i medijacijom 1Foto: Grad Kragujevac

Lokalni ombudsman grada Kragujevca i Gradsko pravobranilaštvo potpisali su danas sporazum o saradnji u oblasti medijacije, odnosno posredovanja u slučajevima zaštite ljudskih i manjinskih prava.

Sporazum su, u prisustvu predsednika Skupštine grada Miroslava Petrašinovića, direktora javnih i javno – komunalnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad, potpisale Jelena Milivojević, lokalni ombudsman i Nela Jeremić Ilić, v. d. Gradskog pravobranilaštva.

Ova saradnja trebalo bi, prema rečima Petrašinovića, da smanji broj sudskih postupaka u kojima će učestvovati Grad i doprinese mirnom, sporazumnom rešenju spora građana i drugih strana.

– Kragujevac je prepoznao značaj medijacije i to je ono što želimo da promovišemo u daljem postupku kako bi građani sporove rešavali mirnim putem. Medijacija im omogućava da sporni odnos reše brže, lakše i sa manje troškova, nego što bi to bilo putem sudskih postupaka, rekao je Petrašinović na potpisivanju sporazuma.

On je istakao da je samo u toku prošle godine bilo više od 1.000 pritužbi građana na rad javno – komunalnih preduzeća, organa grada i privrednih društava čiji je osnivač grad. Zato je saradnja koja se danas uspostavlja između ova dva organa, rekao je predsednik Skupštine grada, veoma značajna.

Kancelarija ombudsmana grada Kragujevca ima tri licencirana medijatora koji će na osnovu ovog sporazuma učestvovati u mirnom rešavanju sporova.

– Do sada smo sproveli 19 postupaka medijacije u oblasti radnih odnosa, zaštite ljudskih i manjinskih prava i uvideli da je, kroz uštedu eventualnih sudskih troškova, značaj medijacije ogroman, rekla je Jelena Milivojević, lokalni ombudsman.

Nakon ovog, Milivojević je najavila potpisivanje sporazuma o saradnji i sa javnim i javno – komunalnim preduzećima čiji je osnivač grad.

Svaka stranka koja smatra da je povređeno njeno pravo, može da se u postupku medijacije obrati Gradskom pravobranilaštvu za mirno rešenje spora.

Predlog će biti obrađen, evidentiran, biće pribavljene informacije kod nadležnih uprava i nakon toga upućen lokalnom ombudsmanu radi njegovog rešavanja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari